În urma anunțului de mobilizare militară făcut săptămâna trecută de către Putin, tot mai mulți cetăţeni ruşi se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală.
Uzbekistanul nu are nicio intenţie de a deporta cetăţenii ruşi care se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, în contextul campaniei militare din Ucraina, a anunţat vineri Guvernul de la Taşkent.
Sute de mii de bărbaţi ruşi, unii însoţiţi de familii, şi-au părăsit ţara după ce liderul de la Kremlin a ordonat, săptămâna trecută, o mobilizare parţială. Mulţi dintre ei s-au îndreptat către Uzbekistan, Kazahstan şi alte foste republici sovietice din Asia Centrală, scrie Agerpres.
Ministerul de Externe uzbek a menţionat într-o declaraţie că este consecvent faţă de principii precum respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale altor state şi a reafirmat că susţine o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina.
Cetăţenii străini care nu au încălcat legea nu fac obiectul deportării forţate, arată declaraţia citată.
Uzbekistanul nu a precizat câţi ruşi au sosit în ţară de la anunţul făcut de liderul rus privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. Serviciul pentru migraţie din ţara vecină Kazahstan a declarat joi că aproape 100.000 de cetăţeni ruşi au intrat în acest stat în ultimele opt zile.
La 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Putin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv pe cele nucleare.
Citește și:
Anunţul mobilizării "parţiale" a Moscovei pentru războiul din Ucraina, care s-a tradus printr-o creştere a numărului de intrări în ţara nordică din Rusia, "a avut un impact semnificativ" asupra deciziei, a afirmat ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto, scrie Agerpres.
Referendumurile "ilegale" de anexare în estul Ucrainei şi presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică "au sporit îngrijorările", a spus ministrul.
Ţara nordică se aliniază astfel de facto deciziei luate la începutul lui septembrie de Polonia şi de cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), celelalte patru state ale UE care au frontieră cu Rusia.
Măsura era în discuţie în Finlanda chiar înainte de ordinul militar al lui Vladimir Putin, din cauza numărului mare de turişti ruşi care au intrat în spaţiul Schengen prin Finlanda.
Autorităţile de la Helsinki nu au anunţat însă viitoarea sa intrare în vigoare decât în seara anunţului mobilizării parţiale în Rusia.
"Decizia vizează împiedicarea completă a situaţiei actuale de turism rusesc în Finlanda şi tranzitul asociat de-a lungul ţării", a explicat Haavisto în cadrul unei conferinţe de presă.
Helsinki a recunoscut că decizia sa s-ar putea traduce printr-o creştere a numărului cererilor de azil şi a tentativelor de trecere ilegală a frontierei.
Polonia și țările baltice au închis porțile turiștilor ruși
Patru dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia au început luni să refuze turiștii ruși, spunând că nu ar trebui să călătorească în timp ce țara lor este în război cu Ucraina.
Mișcarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri luate de UE sau de statele sale membre de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie.
UE a interzis toate zborurile din Rusia, lăsând disponibile numai legăturile de transport feroviar și rutier, iar în această lună a fost de acord să limiteze eliberarea de vize de călătorie gratuite în zona Schengen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News