Vă așteptăm la Festivalul Național de Teatru!

Cea de-a şasea seară de Festival va fi animată de opt trupe de teatru invitate din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, în spectacole regizate de: Felix Alexa, László Bocsárdi, Pál Frenak, Mariana Cămărăşan, Andreea şi Andrei Grosu, Silviu Purcărete şi Helmut Stürmer.


Lansările de carte la care vă invităm astăzi încearcă să contureze un complex portret de artist – cel al cunoscutului regizor şi scenarist român de teatru şi film Alexa Visarion.

După succesul repurtat aseară, într-o sală arhiplină, cu cele trei remarcabile performance-uri reunite în spectacolul Short Stories, aflat sub semnătura coregrafică (şi chiar în interpretarea) celebrei senioare a dansului Carolyn Carlson – invitată specială a Festivalului, astăzi debutează la Palatul Universul şi Masterclass-ul susţinut de renumita artistă, o întâlnire dedicată actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România. Cea care a creat peste 100 de lucrări coregrafice, foarte multe dintre ele rămânând lucrări emblematice în istoria dansului, susține acest Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor și balerinilor din România.

Şi, deloc în ultimul rând, vă propunem să luaţi parte la o sărbătoare şi o sărbătorire a unui fenomen cultural: Teatrul ACT. Pe Calea Victoriei, la numărul 126, vă aşteptăm să transformăm împreună un vernisaj într-un eveniment, pornind de la titlul simplu şi sugestiv al expoziţiei pe care Festivalul Naţional de Teatru o inaugurează: Teatrul ACT. 18 ani.

„Teatrul ACT a fost de la început un fel de dar – şi ca spaţiu, şi ca intenţie, şi ca temperatură – s-a tot confirmat în timp. Şi lucrul ăsta l-a făcut ireductibil. Teatrul ACT – nu mai poţi să îl ştergi din istoria recentă, chiar dacă îl dărâmi, chiar dacă îl negi. El nu mai poate fi şters. E o faptă şi gata”, afirma marele actor Marcel Iureș.

„Optsprezece ani? Mult şi puţin. Dar mereu altfel... Vă propunem această expoziţie de afişe ca pe o istorie în imagini. O refacere vizuală a destinului şi identităţii Teatrului Act”, mărturisea Marina Constantinescu.

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru:

La Librăria Cărtureşti Verona, lansare de carte Portret de artist – Alexa Visarion

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei - ediţie coordonată de Elena Saulea

Editura Junimea şi Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator de Vasilica Bălăiţă, Editura Artes.

La orele 17.00 şi 21.00, Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, găzduiește spectacolul Pelicanul de August Strindberg, produs de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în regia lui Felix Alexa.

Scenografia: Carmencita Brojboiu

La 18.00, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, la Sala Pictură, prezintă Prin vis, scenariul de Varga Mátyás. Regia, spaţiul scenografic, costumele şi coregrafia: Pál Frenak. Produs de: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara 

La ora18.00, la Teatrul ACT, puteți viziona Apă de mină de Csaba Székely. Un proiect coordonat de Oana Stoica. Scenografia: Vladimir Iuganu. Produs de: Teatrul ACT, Bucureşti şi Scena9.

Abordând teme distincte, precum rata mare a sinuciderilor în rândul populației maghiare, Flori de mină aduce și conflictul româno-maghiar, dar și mafia lemnului din primăriile sătești. Satul maghiar transilvănean din Trilogia Minelor este exponentul oricărei comunități rurale din România, indiferent de limbă sau de religie.

La ora19.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic, un spectacol incitant: Fuchsiada după Urmuz, ”un poem eroico-erotic și muzical”.

O instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete

Costume: Corina Grămoşteanu

Măşti: Ilona Varga-Járó

Decor şi light-design: Helmut Stürmer

Produs de: Teatrul German de Stat Timişoara

La ora 20.00, la Opera Naţională Bucureşti, nu ratați Cafeneaua de Carlo Goldoni.

Regia: Silviu Purcărete

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Cu Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuț Cornilă, Andreea Boboc, Aruna Condurache ș.a.

La aceeași oră, la Teatrul Metropolis, Sala Amfiteatru, Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice de Paul Zindel.

Cu Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian.

Regia: Mariana Cămărăşan 

Scenografia: Vladimir Turturică

Produs de: Teatrul Metropolis, Bucureşti.

21.00 Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”, Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, produs de: Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Regia: László Bocsárdi

Decorul: József Bartha; Costumele: Zsuzsanna Kiss

la 21.00, la Teatrul UNTEATRU: The Sunset Limited de Cormac McCarthy

Regia: Andreea şi Andrei Grosu.

Scenografia: Vladimir Turturică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel