Află ce declarații a făcut comandantul armatei lituaniene, Valdemaras Rupšys, cu privire la posibilitatea unui război dintre Rusia și NATO.
Pe măsură ce temerile cresc printre oficialii europeni cu privire la o posibilă agresiune rusă împotriva NATO, comandantul forțelor armate ale Lituaniei rămâne calm.
„În acest an, anul viitor, posibilitatea sau probabilitatea unui război între Rusia și NATO este foarte scăzută, extrem de scăzută”, a declarat generalul Valdemaras Rupšys la postul de radio lituanian Žinių Radijas.
Ministrul de Externe din Lituania, Gabrielius Landsbergis, pare mai alert la posibilitatea unui atac rus. „Da, suntem convinși că un război real este o posibilitate plauzibilă”, a spus el miercuri la Bruxelles, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE.
”Când trebuie să discutăm sfaturi militare cu cei care nu sunt cu adevărat calificați să ofere sfaturi militare, există puțină confuzie”, a declarat Rupšys cu privire la dezacordul cu ministrul său de Externe. El a sugerat că politicienii ar trebui să se concentreze pe rolurile lor specifice.
”Ar fi bine ca toți să-și facă treaba în întregul proces decizional”, a subliniat generalul.
Totuși, el a lăudat pregătirile în curs pentru un potențial conflict și a cerut acțiuni rapide pentru înființarea unei brigăzi militare de la ușoară la medie în mărime și echiparea ei cu vehicule de luptă pentru infanterie și tancuri.
Lituania, Letonia și Estonia au convenit să înființeze o zonă de apărare comună în zona Baltică la frontierele lor cu Rusia și Belarus, în contextul crescut al îngrijorărilor legate de securitate.
În conformitate cu aceasta, Estonia va construi 600 de buncăre de-a lungul celor 333 de kilometri de frontieră cu Rusia. Costul ar fi de 60 de milioane de euro, conform informațiilor furnizate de postul de radio estonian ERR. Estonia a promis să înceapă construcția la începutul anului 2025.
Planurile Letoniei sunt mai puțin definite, dar ministrul Apărării, Andris Sprūds, a declarat deja că va dura o decadă pentru a le construi. Președintele leton Edgars Rinkēvičs a chemat Finlanda și Polonia să se alăture zonei de apărare baltică: „Dacă vrem un mecanism eficient de apărare, țările trebuie să lucreze împreună.”
Președintele rus Vladimir Putin a survolat Marea Baltică pentru prima dată de când aceasta a devenit „lacul” NATO, cu Finlanda și Suedia alăturându-se alianței.
„Când președintele vizitează regiunile rusești, cu siguranță nu încearcă să transmită vreun mesaj țărilor NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. Kremlinul consideră consolidarea militară în regiunea Baltică ca fiind o amenințare pentru Kaliningrad, a adăugat Dmitry Peskov, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News