Bogdan Chirieac a comentat subiectul unui potențial conflict NATO-Federația Rusă, în contextul în care ministrul german al Apărării vine cu un avertisment pentru țările NATO și UE.
Publicitate
Ministrul german al Apărării vine cu un avertisment pentru țările NATO și UE. Aliații trebuie să se pregătească de un conflict de durată cu Rusia. De asemenea, acesta a afirmat că este nevoie de o cooperare mai strânsă între statele din emisfera sudică și de un mai mare respect pentru aceste țări pentru a contracara influența globală a Federației Ruse.
Ursula von der Leyen vine pentru prima dată cu un astfel de anunț, mai exact, autoritățile au termen ca în maximum 3 săptămâni să vină cu un plan strategic prin care UE să se pregătească de un război, după mai mulți ani în care nu s-a investit în Apărare. Statele membre NATO trebuie să investească 2% din PIB pentru înarmare, pentru pregătire în caz de conflict, iar România a decis chiar să crească acest procent la 2,5%. În tot acest context, von der Leyen spune că trebuie să ne gândim la o strategie comună. Planul trebuie să cuprindă înarmare, exerciții strategice la care să participe toate statele UE și idei pentru întărirea structurilor defensive.
De altfel, o companie gigant din domeniul militar, fondată în Germania, este noul acționar majoritar al Automecanica Mediaș, unde se vor proiecta vehicule militare. Compania estimează că potențialul anual de vânzări se va ridica la aproximativ 300 de milioane de euro și așteaptă încă din 2024 comenzi de ordinul sutelor de milioane. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că o industrie de apărare puternică și adaptată la cerințele mediului de securitate actual și viitor va consolida poziția țării noastre pe plan regional și internațional, conform România TV.
"O stare de conflict o să existe, nu chiar un război. Va fi o stare de conflict de zeci de ani de zile. Probabil, până când nu se democratizează Rusia, nu o să existe liniște. După Putin, s-ar putea să vină unul ca el. Se poate mai rău? Se poate, dar hai să fim optimiști. Deci, în 1980, Ronald Reagan a lansat programul ‘Războiul Stelelor’ care a pus în genunchi, după 10 ani de zile, Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică a încercat să țină pasul, dar investițiile SUA au fost atât de mari încât sovieticii nu au mai putut să facă față. Eu mă gândesc că investițiile europene, făcute acum în Apărare, americanii sunt departe oricum, ar putea convinge Rusia să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o în 1980. Așa a venit căderea URSS-ului. Apoi, în urma prăbușirii sistemului ar putea exista o șansă pentru democratizare. La asta mă gândesc. În rest, ferească Dumnezeu! Un război între NATO și Federația Rusă se va finaliza, pentru că Rusia va fi copleșită, cu un război nuclear. De acolo, se termină cu civilizația umană", afirmă analistul Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu