Peste 30 de producători vor scoate pe piață o variantă mult mai ieftină a pastilei anti-COVID.
Publicitate
O agenţie care beneficiază de sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a încheiat un acord cu aproape 30 de producători de medicamente generice pentru a fabrica versiuni ieftine ale pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck, Molnupiravir, pentru ţările sărace, lărgind astfel accesul la un medicament considerat o armă importantă în combaterea pandemiei de coronavirus, informează Reuters, citat de Agerpres.
Această pastilă antivirală, care a primit în decembrie 2021 autorizaţia privind utilizarea în regim de urgenţă în Statele Unite, reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor în rândul pacienţilor din categoriile de mare risc cu aproximativ 30%, potrivit rezultatelor furnizate de studiile clinice.
Noul acord, negociat cu grupul Merck de agenţia Medicines Patent Pool (MPP), susţinută de ONU, va extinde cantitatea disponibilă pe piaţă de Molnupiravir prin creşterea numărului de companii care vor putea să fabrice acest medicament, după ce Merck a încheiat acorduri de licenţă cu opt producători farmaceutici din India în octombrie 2021.
Noul acord permite unui număr de 27 de producători de medicamente generice din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu să producă atât ingredientele pastilei, cât şi medicamentul final.
Potrivit reprezentanţilor MPP, acordul stipulează că pastila Molnupiravir va putea fi distribuită în 105 ţări mai puţin dezvoltate. Un purtător de cuvânt al MPP a precizat ulterior că livrările asigurate de unele dintre companiile semnatare ale acordului vor putea să înceapă cel mai devreme în luna februarie.
O cutie de Molnupiravir cu 40 de pastile, care asigură dozele necesare pentru cinci zile de tratament, va costa aproximativ 20 de dolari în ţările sărace, a precizat un reprezentant al MPP implicat în negocierea acordului, citând estimările iniţiale ale producătorilor farmaceutici, dar care ar putea fi totuşi modificate.
Acest preţ este mult mai mic decât cel de 700 de dolari per cutie, pe care Statele Unite s-au angajat să îl plătească pentru o livrare iniţială de 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir, însă este totuşi de două ori mai mare decât preţul iniţial estimat de un program susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind furnizarea de medicamente şi vaccinuri anti-COVID-19 în lumea întreagă.
Dezvoltatorii Molnupiravir, care sunt Merck, Ridgeback Biotherapeutics şi Universitatea Emory, nu vor încasa redevenţe pentru vânzarea versiunilor low-cost realizate de producătorii de medicamente generice, atât timp cât pandemia de COVID-19 rămâne clasificată de OMS drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Beximco Pharmaceuticals (Bangladesh), Natco Pharma (India), Aspen Pharmacare Holdings (Africa de Sud) şi Fosun Pharma (China) se numără printre producătorii de medicamente generice autorizaţi să fabrice versiunea finală a pastilei anti-COVID-19 Molnupiravir.
Alte companii, inclusiv Dr Reddy's Laboratories din India, au încheiat contracte anterioare cu grupul Merck pentru a putea să producă Molnupiravir. Compania Dr. Reddy va vinde cutia de Molnupiravir cu preţul de 1.400 de rupii (18,8 dolari americani).
Purtătorul de cuvânt al MPP a spus că nu există deocamdată o estimare privind cantităţile probabile ce vor fi fabricate de producătorii de medicamente generice incluşi în noul acord, însă se aşteaptă ca cererea din ţările sărace să fie în mare parte acoperită.
MPP implementează programe pentru a creşte accesul la medicamente salvatoare de vieţi în ţările sărace. MPP a încheiat un acord şi cu grupul Pfizer privind un contract de licenţă pentru pastila anti-COVID-19 Paxlovid ce va putea fi fabricată de producătorii de medicamente generice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu