Ucrainienii sunt preveniți în cazul unui atac armat al Rusiei asupra țării și sunt instruiți cum să reacționeze.
Publicitate
Pe informațiilor din ultimele săptămâni conform cărora forțele armate ale Rusiei ar putea invada Ucraina vecină, Kievul a informat companiile din capitală cum să acționeze într-o situație de urgență sau în caz de război, scrie RT. Postul ucrainean Vesti a distribuit ghidul, care are mai bine de 20 de pagini, pregătit joi de Ministerul Culturii. În declarațiile de deschidere, autorii pliantului își propun să-i asigure pe cititori că armata țării este pe deplin pregătită să respingă orice potențială „agresiune”.
„Starea actuală a [Forțelor Armate ale Ucrainei] permite descurajarea efectivă a agresorului, precum și contribuția la apărarea cuprinzătoare a statului și prevenirea situațiilor de criză”, se arată în broșură.
Vezi documentul AICI și linkul către SITE.
În secțiunea care detaliază cum să acționeze într-o zonă de conflict sau într-o situație de urgență înconjurată de potențiale lupte armate, ucrainenii sunt instruiți să păstreze evidența grupului lor familial și informații despre problemele de sănătate ale fiecăruia, să nu se angajeze în certuri cu străinii și să evacueze imediat zona dacă apar echipamente militare sau persoane cu arme.
Dacă izbucnesc bombardamente, cetățenii ar trebui să se întindă pe pământ cu capul în partea opusă exploziei, protejându-l cu mâinile sau cu hainele. Pliantul recomandă, de asemenea, să fie purtate uniforme militare sau ținute camuflaj și să se evite orice simboluri care ar putea fi provocatoare.
De asemenea, ministerul recomandă oamenilor să se gândească la mai multe puncte în avans în caz de urgență și cum să se protejeze pe ei înșiși, precum și pe cei dragi. Astfel de sfaturi includ aprovizionarea cu apă, alimente cu durată lungă de valabilitate, materiale de prim ajutor, medicamente, lanterne și lumânări în caz de întrerupere a curentului.
Alte îndrumări le solicită ucrainenilor să pregătească și să întrețină echipamentele pentru stingerea incendiilor, precum și să afle unde sunt situate cele mai apropiate adăposturi. O notă sugerează, de asemenea, să ne gândim la utilizarea unor mijloace alternative de încălzire a locuințelor în cazul în care căldura se deconectează în timpul condițiilor de iarnă istovitoare.
Ghidul vine pe fondul tensiunii crescânde la granița ruso-ucraineană. Serviciul de informații al Kievului și oficialii occidentali au emis mai multe avertismente în ultimele săptămâni conform cărora Moscova ar putea invada în curând Ucraina, afirmații pe care Moscova le-a respins în mod repetat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu