Află în articol ce șanse sunt sa ningă în Moldova în acest weekend.
Conf. dr. Lucian Sfîcă a explicat pe pagina de Facebook Meteo Moldova ce se întâmplă cu vremea în Moldova și dacă va ninge sau nu, după ce nucleul ciclonului mediteranean ajunge la noi, scrie Ziarul de Iași.
"O lună care a excelat în abaterile pozitive de temperatură se încheie totuși în condiții de iarnă bine așezată în regiunea noastră. Mai mereu atunci când în timpul iernii o dorsală anticiclonală ce leagă anticiclonul azoric de cel continental aduce aer rece în bazinul mediteranean ceea ce în coroborare cu poziționarea optimă a curenților jet generează condiții de ciclogeneză mediteraneană. În acest sens, lucrurile sunt deja în desfășurare în peninsula balcanică.
În intervalul următor în cadrul depresiunii deja formate condițiile de convergență generate aduc precipitații și la noi. Iar elementul cheie al acestui interval este tocmai acesta: modul în care se va produce convergenșa maselor de aer între Carpații Orientali șă Marea Neagră. Mici detalii, imposibil de anticipat acum, vor determina ca această convergență să aibă o poziționare mai nordică sau mai sudică, ceea ce va contura de fapt detaliile episodului de iarnă ce va urma.
În sudul Moldovei, în jugul de uscat dintre Curbura Carpatică și Marea Neagră convergența va avea intensitate maximă. Deopotrivă, în apropierea lanțului carpatic, sub influența orografiei, convergența va fi deopotrivă mai intensă. Acestea sunt regiunile în care până duminică este posibil ca stratul de zăpadă să depășească 15-20 cm. La nord de aliniamentul Piatra-Neamț - Roman-Vaslui-Comrat-Cetatea Albă, incertitudinile sunt însă majore, unele modele nu indică nici măcar înregistrarea de precipitații, în timp ce altele indică acumularea unui strat consistent până spre aliniamentul Botoșani-Bălți-Chișinău-Tiraspol.
În astfel de situații lucrurile depind de modul în care se realizează cuplajul dintre ciclonul mediteranean și dorsala de la nord-nord-vest de acesta. Astfel, dacă dorsala anticiclonală, azorică în acest caz, se extinde cu rapiditate spre nordul Moldovei, mulată pe flancul exterior al lanțului carpatic, jumătatea nordică a Moldovei rămâne fără zăpadă. În schimb, o încetinire a ciclonului mediteranean în drumul său spre est sau chiar o blocare a deplasării sale înspre est, poate să îi determine o traiectorie retrogradă care ar determina accentuarea convergenței la nivelul Moldovei și strat de zăpadă generalizat. Acest joc fin e imposibil de anticipat chiar și cu 12 ore înainte de intrarea Moldovei sub aria de acțiune a nucleului ciclonal, astfel încât prognoza stratului de zăpadă rămâne încă o loterie.
Oricum, nu numai bucuria unei prime ninsori ar trebui să ne facă să ne dorim a doua variantă, ci mai ales faptul că, din nou, din noiembrie până în prezent cantitățile de precipitații din regiunea noastră sunt derizorii, așa că un strat de zăpadă cât mai consistent ar fi mai mult decât indicat în acest context", a explicat meteorologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu