EXCLUSIV  Va schimba Leon Dănăilă imaginea Parlamentului?

L-am cunoscut pe chirurgul Leon Dănăilă cu ceva timp în urmă. Am avut privilegiul chiar să fiu invitat la dumnealui acasă și să primesc cu autograf un tratat de neuropsihologie scris de domnia sa.

Apartamentul în care locuiește, undeva în centru, este frumos și cu gust decorat. Locuința aparține de ceva ani altor persoane. Profesorul susține că ar fi cedat-o în schimbul câtorva miliarde de lei vechi, pentru a-și putea publica o carte, cu condiția pusă noilor proprietari, de a-o locui până la sfârșitul vieții.

Avusesem șansa să îl cunosc pe longevivul chirurg din postura de student, acesta fiind invitat la o conferință pe teme de psihologie și neuropsihologie, organizată de studenții de la Universitatea București. Dumnealui ar fi trebuit să expună la unul din workshop-uri, pe teme de neuropsihologie, adică să vorbească despre relația dintre fenomenele psihice și legătura lor cu sistemul nervos central. Mărturisesc că pe drumul spre locul unde se ținea conferința, l-am întrebat cum și-a propus abordarea temei cerută de studenți, dar profesorul a schimbat subiectul, privind undeva în zare și vorbindu-mi ba despre una, ba despre alta. Mă amuza, căci se comporta exact așa cum fac unii bunici simpatici, când trecuți de prefixul 8, nu-și mai pot aduna în totalitate gândurile și deviază spre amintiri confuze. Am râs și mi-am spus în gând: „iată, uite, la domnul profesor, ce bine își păstrează secretul!".

Surpriză academică

Ajunși la conferință am așteptat surpriza academică. O sală arhiplină de studenți de la psihologie și medicină așteptau cu sufletul la gură ca domnul neurochirurg să le spună care este treaba cu psihicul și relația lui cu sistemul nervos central. Din păcate momentul se amâna și iar se amâna, în timp ce alte tipuri de amintiri, care n-aveau nimic în comun cu tema, se depănau lin, chiar repetitiv. Scurtele istorii au fost binevenite până la un punct, dar, totuși, tema? În cele din urmă, academicianul a ajuns și la anii 70-80, expunând alt calup de memorii, în care Nea Nicu îl trimitea să mai opereze pe creier câte un dictator din lumea a treia și totul se concluziona cu faptul că „Leo" fusese un monument de modestie. Ok, dar tema? Despre temă nu s-a discutat deloc la conferință, iar până la urmă, asta nu este o tragedie. Că ne place sau nu, biologia își cere drepturile ei și nu mai poți distorsiona un octogenar de la felul său de-a fi.

De ce a fost pus Leon Dănăilă primul pe listă

Faptul că modestia și longevitatea profesională îl caracterizează pe chirurg, este un mare adevăr. Cu toate acestea, îndrăznesc să spun că Leon Dănăilă nu trebuia băgat în mașinăria de vot a Parlamentului, doar de dragul faptului că prin credibilitatea sa aduce voturi unora. Argumentul ridicol, cum că „la câți tâmpiți intră în Parlament", ne lamentăm atunci când intră o somitate, nu stă în picioare. Niciun academician nu trebuie să intre în Parlament doar ca să dea bine la statistică sau să fie „pus" să cerșească voturi, pentru că e mai credibil.

Leon Dănăilă a fost pus de PNL primul pe listă, nu ca să reabiliteze imaginea Parlamentului, ci ca să aducă voturi și să faciliteze intrarea în parlament a unor necunoscuți din PNL, care se află mai în spate pe listă și care în mod normal nu le-ar fi primit. Liberalii conștientizează dificultatea în care se află la București și riscul de a ajunge să devină al patrulea partid în preferințele electoratului și atunci au apelat la un simbol cu popularitate, aproape de necontestat. Și încă o părere personală, tind să cred că Leon este de stânga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel