Deoarece vacanța se apropie (pentru mulți a și început deja) se fac (și se desfac) planuri, se strâng lucruri în bagaje… Vacanța a fost așteptată cu nerăbdare pe parcursul întregului an și acum că a venit ea înseamnă multă, multă bucurie, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.
Oare chiar așa este? Este vacanța doar un timp al bucuriei și relaxării (binemeritate!)?
Să vedem ce spun studiile în domeniu:
- opt din zece americani asociază vacanța cu stresul (American Psychological Association);
- Pillay (2010) a descoperit că vacanța este acea perioadă din an în care oamenii se simt mai stresați decât sunt de obicei.
- dar de ce suntem stresați? Young (2014) observă că vacanța aduce împreună un număr de factori stresori: familia, obligațiile financiare și diminuarea timpului. Este o perioadă în care putem să fim împreună mai mult timp cu cei dragi (dar pentru multe persoane asta înseamnă și creșterea incidenței conflictelor); în aceleși timp vacanțele înseamnă investiții financiare crescute (care aduc un stres suplimentar).
- în vacanța oamenii tind să abandoneze obiceiurile sănătoase (se odihnesc mai mult, mănâncă mai mult și mai nesănătos, se schimbă ora de culcare – inclusiv pentru copii etc.). Pentru a nu avea „sentimente de vinovăție și stres” după ce vacanța s-a terminat (Mayo Clinic, 2014) trebuie să fim atenți cu dieta și viața noastră în general și în timpul vacanțelor.
- în directă concordanță cu cele exprimate mai sus, Goldsmith (2011) vorbește și despre stresul de duoă vacanță (Post Holiday Syndrome): concret spus, pur și simplu când vacanța se oprește și trebuie să vă întoarceți la viața de zi cu zi poate să fie un stres suplimentar (s-a terminat cu distracția, ne-am întors la muncă, la un program strict de alimentație, de somn, de petrecere a timpului).
Vezi continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News