Minivacanța de Rusalii dă startul sezonului de vară, locurile de cazare de pe litoral fiind ocupate cu 20% mai mult decât în anul precedent.
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a afirmat, vineri, la o conferinţă de presă în staţiunea Mamaia, că pentru minivacanţa de Rusalii numărul rezervărilor pe litoralul românesc a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Agerpres.
Unele dintre unităţile de cazare de pe litoral vor avea un grad de ocupare de sută la sută.
"Am luat act de o estimare, nu ştiu dacă este realitatea, mai multe vă pot răspunde operatorii, care spune în felul următor, că pentru perspectiva minivacanţei de Rusalii este o creştere a numărului de rezervări cu 20% faţă de perioada corespondentă din 2021. Unităţile de cazare care vor fi deschise pe litoral vor fi în proporţie de 90 la sută, în unele cazuri vor fi cu grad de ocupare de sută la sută", a declarat ministrul Turismului.
Întrebat cum se vede sezonul estival în contextul creşterii preţurilor, el a spus că aşa cum se întâmplă în Europa, ţinând cont de criza economică, şi la noi vor creşte tarifele pentru serviciile turistice.
"Este clar că suntem într-o derulare a unei crize economice la nivel internaţional, facem parte din ea. Una din consecinţe este evoluţia preţurilor la aproape orice. Mai mult ca sigur, aşa cum se întâmplă şi în Europa, şi la noi vor creşte preţurile pentru serviciile turistice. Trebuie să le acceptăm. Nu putem interveni. Discutăm de o economie de piaţă, discutăm de cerere şi ofertă, discutăm de rentabilitatea unei activităţi în turism", a afirmat Cadariu.
Potrivit acestuia, raportări ale Institutului Naţional de Statistică arată că "la raportul pentru patru luni, numărul turiştilor din România a atins aproximativ 2,5 milioane, adică o creştere faţă de perioada similară a anului trecut de 34%".
Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a spus că hotelierii sunt pregătiţi pentru sezonul estival, creşterile de tarife fiind între 5 şi 10%.
"Suntem pregătiţi. Toţi operatorii economici, de la un capăt la altul, şi-au cam terminat investiţiile. Avem turişti la ora asta, aşteptăm o creştere de la zi la zi şi, probabil, vom culmina cu Rusaliile, unde deja se anunţă rezervări foarte mari, iar pentru iulie, august stăm foarte, foarte bine. Referitor la tarife, nu acoperim inflaţia prin creşterile de tarife pe care le avem. Suntem cu creşteri de tarife undeva între 5 şi 10%. (...) Ne-am confruntat cu creşteri masive la gazele naturale, curentul electric, chiar la apă, chiar la cei care strâng gunoiul menajer, inclusiv o pondere mare în ceea ce priveşte creşterea salariilor, pentru că forţa de muncă lipseşte cu desăvârşire. Suntem undeva la 40%", a declarat Bucovală.
Preţurile combustibilului pentru avioane s-au dublat faţă de anul trecut, scrie Business Insider, astfel că tarifele biletelor de avion ating niveluri record. Invazia Rusiei în Ucrainei a declanşat un lanţ de probleme pe pieţele globale de energie, astfel că alimentarea unui avion a devenit extrem de scumpă.
În SUA, săptămâna trecută, un galon de combustibil pentru avion a atins 3517 dolari, conform sursei citate. Faţă de anul trecut, preţul este dublu. În aceeaşi perioadă din 2021, galonul costa 1765 dolari.
Preţul combustibilului reprezintă o treime din cheltuielile făcute de liniile aeriene, mai scrie sursa citată. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu