EXCLUSIV  Vacanța de vară, de la rigoare la libertate. Radu Leca, avertisment ferm: Va genera o permanentă furie a adolescentului

FOTO: Freepik @romanshyshak
FOTO: Freepik @romanshyshak

Psihologul Radu Leca a vorbit despre importanța unui program stabilit chiar și în timpul vacanțelor, dar și riscurile la care sunt expuși copiii.

Pentru cei mai mulți dintre copii, vacanța, în special cea de vară poate însemna o ”rupere” de la rutina de peste an, mai ales în cazul elevilor, adică fără teme sau lecturi obligatorii, dar și mai mult timp petrecut pe rețelele sociale. Însă această libertate nu este deloc benefică pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor și adolescenților, motiv pentru care, psihologul Radu Leca susține faptul că minorii au nevoie, chiar și în vacanță, să aibă un program stabilit, de părinți sau de aparținători, bunici, mătuși sau alte persoane care se ocupă de creșterea copiilor.

Radu Leca: Niciun adolescent nu va fi fericit în vacanță dacă nu face ceva concret cu timpul lui

”În vacanță avem de-a face cu o schimbare totală a tot ceea ce înseamnă dinamica familiei. Dinamica familiei avea rigori și opțiuni concrete de accesare a regulilor. O dată cu apariția vacanței, tot ceea ce înseamnă programul minorilor și a tutorilor se schimbă. Dar nu se schimbă în mod optim dacă tutorii nu rezonează cu nevoia de evoluție a copilului în vacanță.

Ceea ce trebuie să înțeleagă, în mod optim, părinții, indiferent de vârsta la care au devenit părinți, pentru adolescenții din prezent, este următorul lucru, faptic, concret: niciun adolescent nu va fi fericit în vacanță dacă nu întreprinde și face ceva concret cu timpul lui”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate, pentru DC News.

Leca: O permanentă furie a adolescentului

Dacă în urmă cu mai mulți ani se practica vacanța la țară, la bunici, unde copilul putea să exploreze o lume diferită de cea de la oraș, în ultima vreme au apărut taberele tematice, iar acestea au același impact asupra dezvoltării copiilor. Însă mulți părinți, din motive financiare sau de timp, nu reușesc sau refuză să le ofere celor mici oportunitatea acestor experiențe.

”Variantele în care părintele refuză să dea copilul la un sport, părintele refuză să îi plătească acestuia tabere, părintele refuză să-și trimită copilul în compania elementelor de tip cercetași sau descoperitori sau exploratori, acest refuz va genera o permanentă furie a adolescentului, care se va îndrepta către consumul de alimente, consumul de băuturi acidulate, descoperirea și menținerea pornografiei, din punct de vedere online, agresivitate crescută în raport cu părinții”, a concluzionat psihologul.

Citește și: ”Vacanța, integrată greșit ca o formă de restart”. Radu Leca, despre burn-out-ul de vacanță: Vom fi manipulați mental să realizăm vacanțe pe opulență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel