Atenţie la ce şi unde mâncaţi în vacanţă!
Publicitate
Odată cu venirea anotimpului cald apar şi o serie de probleme digestive (tulburări de tranzit: diaree/constipație, indigestii, toxiinfecţii alimentare). De cele mai multe ori, factorii declanșatori sunt reprezentați de temperaturile ridicate care favorizează înmulțirea microorganismelor patogene (în mediul exterior și pe alimente), păstrarea alimentelor în condiții necorespunzătoare de temperatură și prepararea lor în condiții improprii, consumul de apă din surse nesigure sau concediile cu deplasarea în zone cu alt tip de mâncare decât cea cu care este obișnuit sistemul nostru digestiv. Toxiinfecţia alimentară aste o afecțiune acută, caracterizată prin colici abdominale, diaree, vomă și febra. Este cauzată de ingestia de alimente contaminate, cel mai frecvent cu bacterii (Staphylococcus aureus și Salmonella, E. coli), cu virusuri (rotavirus), paraziți (Giardia).
"Oamenii au nevoie de servicii de calitate. Există aceste instituţii ale statului care ar trebui să pună lucrurile în ordine dar, până acolo, să ne ferim noi, întâi" atrage atenţia prof. dr. Lucian Negreanu.
"Să urmărim şi traseul mâncării, ce înseamnă fierbinte? Ştim că microbii se dezvoltă la 37 de grade. Cremele, frişca... să nu stea la soare. Chiar şi produsele de patiserie, le fac dimineaţa şi stau pe tarabă, exact la temperatura propice dezvoltării bacteriilor", a adăugat jurnalistul şi medicul Val Vâlcu.
Prof. dr. Negreanu a continuat: "Trebuie să fim atenţi unde ne ducem să mâncăm. Microbii se pot dezvolta dacă cineva a atins zona respectivă şi s-au colonizat acolo. Există zone unde mâncarea s-a contaminat iar dacă tu mănânci din locul unde s-a produs o anumită toxină... să nu te întrebi de ce, din toţi cei care au servit din aceeaşi plăcintă, doar tu te simţi rău. Se experimentează, în general, vărsături şi stare de rău. Altminteri, nu sunt teste specifice şi lucruri extraordinare de făcut, decât de mers la medic în cazuri grave. Din păcate, nu poţi preveni 100% lucrurile astea, oricât de atent ai fi. Sigur că-ţi doreşti să nu-ţi strici concediul cu astfel de probleme. Sunt oameni care au toleranţă diferită, de exemplu, la lactoză. Iar dacă au avut anterior un episod de gastroenterită, automat toleranţa la anumite alimente scade şi rămâi cu diverse simptome digestive."
Pentru a nu-ți strică frumoasele zile de vacanță, trebuie să ții cont de câteva reguli simple și, astfel, vei evita neplăcutele simptome care-ţi pot da stomacul peste cap.
- Păstrează o igienă alimentară strictă. Spală-te foarte bine pe mâini înainte de a pregăti sau mânca ceva. Şi şerveţele umede sau gelurile dezinfectante merg foarte bine în condiţii de călătorie.
- Consumă doar alimente preparate corespunzător din punct de vedere termic și în condiții optime de igienă.
- Chiar dacă te afli pe plajă, ai grijă să nu păstrezi prea mult alimentele când temperaturile sunt ridicate, mai ales dacă este vorba despre mezeluri sau brânzeturi.
- Nu este un moft dacă îți alegi cu mare atenție restaurantul în care vei mânca, atunci când te afli în concediu. Deși este puțîn probabil să poți arunca o privire în bucătăria acestuia, fii foarte atentă la detalii (prezentare, servire și cât de frecventat este locul) - te poate scuti de multe neplăceri.
- Verifică foarte atent eticheta produsului pe care îl cumperi și alege doar acele supermarket-uri care oferă condiții propice păstrării diferitelor tipuri de alimente.
- Îngheţata nu trebuie să fie niciodată topită sau deformată în ambalaj, budincile reci, iaurturile şi cremele nu trebuie să aibă, de asemenea, recipientele strâmbe sau cu capac umflat. Asta înseamnă că au fermentat şi nu mai sunt bune de consum.
Mai multe informaţii utile, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu