Mai mulți turiști români din Grecia au spus că au găsit scorpioni în camerele lor de hotel.
O turistă româncă care se afla în vacanță în Grecia a avut parte de o surpriză neplăcută, transmite România Tv. Acesteia i s-a tăiat răsuflarea atunci când a observat un scorpion în camera de hotel. Românca a făcut descoperirea la finalul zilei și a făcut publică întâmplarea pe o rețea de socializare, iar reacțiile altor turiști nu au întârziat să apară. Foarte mulți români s-au plâns că au găsit și ei scorpioni în camerele de hotel din Grecia, fără a primi însă clarificări. Aceștia și-au povestit experiențele, susținând că mușcătura de scorpion este foarte dureroasă, iar în cazul anumitor specii de scorpion este și veninoasă.
În aceeași situație a fost și un alt român care se afla în vacanță cu familia în Grecia, iar în toiul nopții au observat doi scorpioni în camera de hotel. Scorpionii caută locuri răcoroase și se ascund pe parcursul zilei. Ies însă noaptea să se hrănească și înțeapă oamenii doar în cazuri excepționale, atunci când sunt provocați.
Potrivit Institutului de Biologie al UNAM, toți scorpionii au venin, însă nu toții au un venin toxic pentru om, astfel că nu toate înțepăturile provoacă aceleași simptome, scrie acasă.ro.
Veninul scorpionilor emite o neurotoxina care acționează asupra terminațiilor nervoase și este mai periculos la copii și, deși majoritatea înțepăturilor nu necesită tratament medical, unele simptome pot fi grave și poate fi nevoie să mergeți la spital. Copiilor care au fost înțepați li se poate administra un antidot, astfel încât să nu aibă simptome, iar adulților li se poate administra, de asemenea, un antidot atunci când simptomele sunt severe.
Dacă sunteți înțepat, ar trebui:
1. Să sunați pe cineva care va poate ajută
2. Să spălați zona afectată cu apă și săpun, blând
3. Să puneți o compresa rece pe zona afectată
4. De preferință, păstrați zona ridicată
5. Să nu atingeți rana, nu zgâriați, nu înțepați și nu strângeți
6. Să nu beți și să nu mâncați nimic dacă aveți dificultăți de înghițire
7. Să luați un analgezic dacă este necesar, cum ar fi ibuprofenul
8. Să consultați medicul.
Din varietatea de specii de scorpion, evaluate de specialiști la câteva sute, doar 25 dintre acestea au venin care poate fi fatal oamenilor. Cercetătorii au găsit în veninul speciei Rhopalurus junceus, cunoscut ca și scorpionul albastru, o proteină care poate fi folosită în tratamentul unor boli grave cum ar fi scleroza sau chiar cancerul.
De aceea un litru din acest venin costă peste 10 milioane de dolari. Vezi mai mult AICI.
Anul trecut, ploile torenţiale au adus sute de scorpioni pe străzi şi în casele oamenilor din Asswan, un oraș din sudul Egiptului, scrie BBC. Trei persoane au murit în urma înţepăturilor de scorpioni, iar alți 450 de oameni au fost duși de urgenţă la spital.
Autoritățile au intervenit imediat, iar doze de antivenin au fost distribuite centrelor medicale din zonă.Totodată, medicii de la centrele de vaccinare au fost retrași pentru a trata înțepăturile de scorpioni, a declarat un oficial din domeniul sanitar. Autoritățile le-au cerut oamenilor să stea acasă și să evite zonele cu mulți copaci.
În Egipt trăiesc unele dintre cele mai letale specii de scorpioni din lume. Veninul acestora poate ucide un om în mai puțin de o oră. Simptomele legate de efectele larg răspândite ale veninului pot include dificultăți de respirație, contracții musculare și mișcări neobișnuite ale capului. Vineri, o furtună violentă, cu grindină și tunete, a avut loc într-o zonă din apropierea Nilului. Apele au scos din cuiburi scorpioni, care i-au atacat pe localnici. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci