Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre burn-out-ul de vacanță și modul în care putem să prevenim apariția acestuia.
Sezonul vacanțelor poate să vină și cu un stres suplimentar, fie legat de lucrurile care trebuie finalizate înainte de plecarea în concediu, fie de de punerea la punct a ultimelor detalii pentru a avea parte de vacanța mult dorită și mult așteptată.
Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate, ce se află în spatele acestei stări de burn-out de vacanță, care este similar cu cel de epuizare excesivă, fizică și/sau psiho-emoțională.
”Burn-out-ul dinainte de vacanță este reprezentativ pentru toți cei care nu-și pot ține în frâu sentimentul profund de nerăbdare, de a fugi, de a pleca în vacanță.
Vacanța a fost integrată total greșit de către o mare parte din populația României, drept o variantă de restart, din punct de vedere psiho-emoțional, dar, dacă vom integra vacanța așa cum trebuie realizată noi o vom integra în felul următor, o perioadă de evoluție personală și de gestionare a tuturor tipurilor de amintiri ce au la bază noțiunea de compromis.
O dată cu apariția burn-out-ului de vacanță noi conștientizăm în mod explicit eleganța creierului nostru care ne sugerează că ar trebui să facem ceea ce el își dorește, când își dorește, cum își dorește, noi practic fiind niște carcase.
În acest fel, noi vom fi manipulați mental să realizăm vacanțe pe opulență, scumpe, la care facem credite și plătim un an de zile, doar fiindcă avem iluzia îndreptării stării de spirit”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC News.
Semnele burn-out-ului de vacanță sunt aproape similare cu cele ale epuizării excesive, astfel, recunoșterea acestora vă poate ajuta să înțelegeți mai bine dacă stresul cu care vă confruntați are un impact negativ asupra voastră sau a celor din jur.
Iată câteva semne la care este important să fiți atenți:
- problemele gastrointestinale
- tensiune arterială ridicată
- scăderea imunității
- dureri de cap recurente
- stare de spirit depresivă
- sentiment de inutilitate
- pierderea interesului sau a plăcerii, notează Very Well Mind.
În ceea ce privește prevenția apariției burn-out-ului înainte de vacanță, psihologul a ținut să puncteze că aceasta se poate face în trei moduri, ”doar alea sunt și nu altele”.
Astfel, cele trei feluri la prevenție sunt: ”obligativitatea sportului la două zile, obligativitatea excluderii cafelei și a altor tipuri de excitanți cerebrali, pe viață, și obligativitatea excluderii a cel puțin jumătate din cantitatea de zahăr, în așa fel încât să nu mai oferim posibilitatea creierului de surescitare, să genereze anxietatea necesară îmbrățișării burn-out-ului”, a concluzionat psihologul Radu Leca.
Citește și: Negativismul, modul în care ne sabotăm zi de zi. Leca: Se pregătește pentru ce este mai rău
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu