O analiză recentă a unei asociații arată date îngrijorătoare privind copiii care locuiesc la sate.
În perioada verii, 8 din 10 copii din mediul rural muncesc în gospodărie sau în afara ei. Foarte mulţi copii din satele României nu au mers niciodată într-o vacanţă şi unii dintre ei chiar nu şi-au părăsit niciodată comunitatea.
De asemenea, lunile de vară reprezintă un interval în care se instalează pierderi de învăţare - un fenomen binecunoscut, care se întâlneşte în toate ţările şi mediile sociale. Astfel, în această vacanţă de vară, peste 10.000 de copii şi adolescenţi din mediul rural vor participa la Şcoala de Vară organizată de Fundaţia World Vision România.
Şcoala de Vară presupune o serie de iniţiative de educaţie remedială, precum şi educaţie nonformală, care combină învăţarea cu joaca pentru copii. Practic, pe lângă recuperarea materiei pierdute, Şcoala de Vară are o componentă importantă de petrecere a timpului liber şi dezvoltarea de abilităţi de viaţă independentă: excursii, drumeţii, tabere, ateliere practice, exerciţii interactive, dezbateri, jocuri (de rol şi nu numai), ateliere tematice orientate spre dezvoltarea abilităţilor de viaţă, de orientare în carieră, activităţi pentru dezvoltarea competenţelor digitale, concursuri de creaţie, concursuri sportive, cercuri de arte, activităţi recreative în aer liber sau acţiuni de voluntariat precum campanii de ecologizare.
În România, lipsurile materiale în care copiii trăiesc se reflectă şi în accesul lor la resurse educaţionale: circa 40% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine rechizite şi cărţi pentru copii, pentru a face economii.
În condiţiile în care bibliotecile şcolare şi cel publice sunt subfinanţate şi au fonduri de carte, uneori, foarte sărace, iar oportunităţile de petrecere a timpului liber sunt practic inexistente la sate, copiii de la ţară sunt, astfel, privaţi de şansa de a-şi trăi copilăria.
Mai mult, potrivit datelor Eurostat, în România se înregistrează cea mai mică rată de participare la activităţi culturale sau sportive din UE (sub 30% din populaţia în vârstă de peste 16 ani, raportat la un interval de 12 luni).
"Şcoala de Vară este o iniţiativă care răspunde unei nevoi universale a copiilor şi se adresează elevilor de toate vârstele, de la clasa I până la a XII-a, care participă la programele noastre. Pentru cei 10.000 de copii care în aceste luni vor merge la Şcoala de Vară a Fundaţiei World Vision, vor fi singurele zile în care se vor simţi cu adevărat în vacanţă. Unii dintre ei vor recupera materia pierdută, un pas obligatoriu pentru a nu rămâne în urmă şi a merge mai departe la şcoală. Alţii vor afla ce ştiu şi pot să facă şi îşi vor descoperi pasiuni nebănuite. Pentru toţi, Şcoala de Vară înseamnă o şansă.", explică Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu