După trecerea crizei provocate de pandemie, turismul nu va mai fi la fel, cel puțin pe termen scurt și mediu. Răzvan Pascu, consultat marketing turistic, a vorbit despre ce va urma și cine va fi afectat de schimbări.
"Va dura până când românii vor câștiga din nou încrederea să călătorească, și asta oricum se va întâmplă doar dacă nu va apărea un val 2 de îmbolnăviri sau dacă va apărea un vaccin, teste la liber și tot mai multe companii de asigurări de călătorie care să preia și riscul de îmbolnăvire cu COVID.
Cei cu venituri mici și medii vor fi afectați și vor călători mai puțin, pe de altă parte mă aștept ca pe termen mediu prețurile călătoriilor să crească și mă aștept ca din preferințele românilor, cel puțin pe termen scurt și mediu să dispară hotelurile foarte aglomerate de genul celor de la all-inclusive din Turcia", a spus Răzvan Pascu pentru ciao.ro.
"Cred că pe termen lung va crește cererea de vacanțe, pentru că în această perioadă mulți își vor da seama că doar cu asta pot rămâne concret: cu amintiri și experiențe. Dar se va reveni greu la ce aveam acum 2 luni, poate cam în 2 ani. Iar atunci, mulți își vor dori să își împlinească vise, de genul să viziteze locații exotice pe care le-au gândit mereu că excursia vieții lor.
Desigur, contează și cum va evolua economia și dacă măcar într-un an de zile ne vom reveni economic la nivelul de acum o luna. Sunt multe necunoscute în joc, așa că încerc să mă feresc să fac predicții – nimeni nu și-a putut imagina că planetă se poate închide cu totul în doar o lună de zile", a mai spus consultantul de marketing turistic.
"Intuiesc că întreaga industrie a turismului se va reorganiza în fața acestei amenințări a coronavirusului. Clar ne vom lua măsuri de igienă sporite, poate că vom evita locurile aglomerate și vom încerca să păstrăm o distanță socială minimă. Din experiența vacanței mele de anul trecut la all inclusive există posibilități de a evita mulțimea de turiști. Vom continua să petrecem timp de calitate între noi, în familia restrânsă, chiar și în vacanță. Cred că pachetele care presupun mulți oameni înghesuiți într-un hotel vor avea de suferit.
De aceea, să călătorești va fi mai scump, cel puțin pe termen scurt și mediu, din cauza tuturor restricțiilor care vor continuă să rămână pe alocuri și din cauza tuturor măsurilor costisitoare de protecție a sănătății turiștilor. De exemplu, se discută destul de serios despre posibilitatea că anul acesta companiile aeriene să nu mai vândă locul din mijloc din avion, pentru a lasă mai mult spațiu între pasageri, asta evident că poate duce la o creștere a prețurilor la bilete. Clar, anul acesta sezonul de vară este compromis, nu aș zice că la zero, dar va fi o scădere puternică, inclusiv pe litoralul românesc", a mai spus Răzvan Pascu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu