Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în România, iar pe 27 decembrie începe şi campania de vaccinare.
Se nasc, însă, înainte de începerea propriu zisă a campaniei de vaccinare, mai multe întrebări la care, până acum, nu a răspuns nimeni. Jurnalistul Val Vâlcu a venit cu mai multe observaţii şi întrebări pe care nu le-a pus nimeni până acum. Asta în condiţiile în care, pentru moment, singurele vaccinuri aprobate la nivelul UE sunt cele ale Pfizer.
"150.000 de doze pe săptămână înseamnă că într-un an vor fi aproximativ 7,5 milioane de doze. Adică aproape 4 milioane de persoane vaccinate, dacă nu mai creşte capacitatea. Astea sunt cifrele de acum! Dacă mai creşte producţia sau dacă mai vine altă firmă cu vaccinul, poate se mai schimbă.
Dacă începe pe 4 ianuarie, până la final de lună sunt aşteptate 450.000 de doze de vaccin. Deci dacă vaccinarea merge bine, pe 25-26 ianuarie ai terminat cu cei 200.000 de medici şi asistente, 75.000 de poliţişti, funcţionari, personal critic.
Deci la final de ianuarie, ar trebui să înceapă vaccinarea persoanelor vulnerabile, ale bătrânilor, ale celor cu comorbidităţi. Alte ţări au început direct cu aceste categorii. Hai să vedem prioritizările. Nu s-a făcut un scor la care să fie omul băgat la ATI sau pe remdesivir din prima. La fel şi cu vaccinarea. Nu s-a făcut sau nu se cunoaşte un scor al priorităţilor.
Toate eforturile de comunicare sunt să îi convingă pe cei 70 la sută din populaţie care nu vor vaccinul că acesta este sigur. Dar ce te faci dacă oamenii sunt deja convinşi? Şi pe 26 ianuarie vine lumea să se vaccineze. Cui îi dai prima dată? Unuia de 55 de ani, cu infarct şi diabet? Sau unuia de 85 de ani, fără? Cum alegi? Nu s-au pregătit liste, să ştii cine vrea! Se puteau face online sau la medicii de familie. Listele astea ar trebui stabilite în 3 săptămâni.
Dacă ai 100.000 cu accidente vasculare, 100.000 cu diabet şi 100.000 cu alte boli, cum decizi prioritatea?
Dacă nu vor toţi medicii să se vaccineze? Şi ţie îţi vin 150.000 de doze pe săptămână. Nu ar trebui să îi laşi pe cei care vor? Să fie oamenii programaţi, să ştie că le vine rândul! Cum faci? Ai un centru de vaccinare la Cluj-Napoca, să zicem. Omul e din Aiud sau Sebeş. Când ştie să vină la centrul de vaccinare? Nici nu poţi ţine vaccinul mai mult de 5 zile, că se strică!
De ce este adus vaccinul în Bucureşti, ca apoi să meargă la Cluj? De ce nu îl duce direct din vama Nădlac la Cluj?
Acestea sunt întrebările! Ce se întâmplă dacă din 450.000 de doze din primele 3 săptămâni, doar 400.000 vor vaccinare? Când intră personalul nemedical în schema de vaccinare? Pentru că ori nu va veni lumea, ori va fi scandal că unii se vor băga în faţă!", a indicat Val Vâlcu.
Chiar dacă dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat etapele în care va fi distribuit vaccinul (VEZI AICI), iar pe site-ul dedicat campaniei de vaccinare în România sunt şi alte explicaţii pe larg, la întrebările punctuale nu a răspuns nimic.
În continuare, o bună parte din populaţie nu ştie că programările pentru vaccin se pot face prin intermediul medicului de familie, spre exemplu. Sau că UE a încheiat parteneriate cu mai multe companii producătoare de vaccin şi că, astfel, numărul dozelor va fi suplimentat. Astfel, nu toţi românii vor fi vaccinaţi cu acelaşi vaccin, chiar dacă este sigur că fiecare român va primi două doze din acelaşi lot de vaccinuri.
Acestea sunt întrebările care au nevoie de răspunsuri oficiale, clare şi la obiect, cât mai repede, pentru ca numărul celor care se vaccinează să fie în creştere.
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News