Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunțat, joi, că ministerul de resort intenționează ca, până la sfârșitul acestui an, să existe necesarul de vaccin antipneumococic începerii vaccinării gratuite pentru copiii în vârstă de până la doi ani, și lucrează la elaborarea unei legi speciale privind prevenţia.
Ministrul Eugen Nicolăescu a punctat la dezbaterea „Introducerea vaccinării pneumococice pentru întreaga cohortă de nou-născuţi în T4 2013”, organizată de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, faptul că prevenţia reprezintă obiectivul principal al MS și a solicitat încă o dată sprijinul partenerilor pentru a informa populaţia cu privire la importanţa vaccinării copiilor.
“Ministerul Sănătăţii pregăteşte procedura de licitaţie pentru achiziţionarea vaccinului pneumococic. Ne aflăm în faza de elaborare a caietelor de sarcini şi intenţionăm demararea procedurii la începutul lunii august, astfel încât în lunile noiembrie-decembrie să avem vaccinul necesar începerii vaccinării gratuite a copiilor în vârstă de până la 2 ani în cadrul programului naţional de imunizare.”, a declarat ministrul Nicolăescu, informează un comunicat de presă al MS, transmis redacției DeCe News.
Prevenția, objective major al Ministerului Sănătății
Acesta a anunțat și că Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unei legi speciale privind prevenţia, astfel încât toate guvernele care vor urma să fie obligate să respecte şi să adopte măsuri de prevenţie.
„Ne dorim să aşezăm prevenţia la loc de cinste", a mai spus ministrul Sănătății, transmițând că imunizarea copiilor, precum și formarea unui stil de viață sănătos "trebuie încurajate atât în familie, cât şi în școală şi comunitate".
Nu în ultimul rând, Eugen Nicolăescu, mulțumind Coaliţiei pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi Andreei Marin pentru implicarea şi susţinerea acţiunilor de prevenţie iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi societatea civilă, a punctat importanța campaniei de informare cu privire la necesitatea şi riscurile lipsei vaccinarii: “Trebuie să transmitem un mesaj corect părinţilor cu privire la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, un mesaj medicilor de familie care trebuie să explice importanţa prevenţiei şi a vaccinării şi un mesaj colegilor din Parlament de susţinere a demersurilor legislative ale ministerului”.
Cine ar trebui să se implice în campania de conștientizare a prevenției
În urmă cu aproximativ patru luni, cel mai mare imunolog, dr. David Greenberg, susținea într-un interviu despre rolul vaccinării și problemele sistemului medical din România, că și țara noastră "ar trebui să urmărească să fie ca orice țară dezvoltată. În scopul de a intensifica activitățile de acoperire mari, inclusiv educația părinților și a medicilor, cu sprijinul autorităților, cum ar fi Ministerul Educației, precum și mass-media, acestea ar trebui să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare a vaccinării în societate. Este important să înțelegem de este bună vaccinarea și să ne concentrăm asupra bolilor care pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin, cum ar fi meningita sau pneumonia", atrăgea atenția dr. David Greenberg, potrivit căruia "sistemul medical din România este în comparație cu țările cu venituri medii. E bun, dar ar trebui să se îmbunătățească. Și să acorde o atenție mai ridicată laturii de prevenire".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News