Lumea este deja în proces de vaccinare pentru a combate pandemia de coronavirus.
Există mai multe vaccinuri dezvoltate care sunt deja administrate și cele mai multe necesită două doze pentru a realiza imunizarea pacientului. Dar ce se întâmplă dacă nu mai faceți rapelul?
David Lo, imunolog și profesor la Universitatea din California Riverside, a spus că „a doua doză poate fi foarte importantă pentru a vă asigura că aveți un răspuns imun adecvat”. ”Dacă facem o analogie, e ca la școală: poate unii reușesc să rețină informația din clasă, dar majoritatea trebuie să repete și acasă. Vor exista variații individuale (pentru cineva care ia o singură doză), dar cel mai probabil nu au imunitate completă. Cu toate acestea, chiar și o mică imunitate față de prima doză poate contribui la reducerea severității oricărei infecții”, a zis specialistul.
Rebeca Wurtz, medic de boli infecțioase și expert în sănătatea populației la Universitatea din Minnesota, a zis că: "Nu aș rata a doua doză decât dacă nu pot ajunge sub nicio formă! Altfel, nu este nicio scuză pentru a nu te prezenta la rapel. Dacă este absolut imposibil pentru tine să mergi la a doua doză, atunci în mod ideal ar trebui să faci rapelul la cel mult câteva zile distanță (sau trei-patru săptămâni) față de data la care erai programat”. ”Până nu primiți a doua doză, aveți mai puțină protecție. În schimb, un pacient complet imunizat se bucură de o protecție mai bună. Veți primi, cu siguranță, o protecție semnificativă chiar dacă primiți a doua doză săptămâni mai târziu (dacă nu v-ați putut prezenta la data inițială)”, a adăugat specialistul. Wurtz continuă: „Dozele de rapel pot deveni de rutină. Datele recente sugerează că, dacă ați făcut Covid-19, o singură doză de vaccin Pfizer sau Moderna (care acționează în esență ca o doză de rapel) este suficientă pentru a crește nivelurile de anticorpi la ceea ce este considerat a fi un nivel de protecție”.
David Alland, profesor și șef al diviziei de boli infecțioase de la Rutgers Medical School din New Jersey, explică: „În primul rând, nu avem date pe termen lung cu privire la niciunul dintre aceste vaccinuri privind durata imunității. În mod normal, a doua injecție este utilizată atât pentru a crește imunitatea, cât și pentru a crește durata acelei imunități. Avem deja câteva date cu privire la prima întrebare, dar nu la a doua. Știm că protecția nivelului crește odată cu a doua doză, deci există în mod clar un beneficiu. Cu toate acestea, nu știm cât va dura această protecție, iar imunitatea dumneavoastră va dura probabil mai mult cu a doua doză”.
”Acestea fiind spuse, cred că oamenii ar trebui să fie fericiți că se vaccinează, chiar dacă este doar o doză. Dacă există probleme de stoc sau nu puteți merge la a doua doză din cauza unei alte probleme, probabil că nu este atât de rău. Dacă întârzierea este de patru până la șase sau opt săptămâni, de exemplu, pentru a face rapelul este în regulă. Desigur, dacă așteptați un an, nu veți primi același impuls pentru imunizare și este posibil să nu primiți aceeași protecție”, a mai zis David Alland.
„Dacă trebuie să alegeți între vaccinarea ”corectă” sau „greșită”, aș încerca probabil să o fac corect, adică să fac rapelul, deoarece acum este momentul în care avem nevoie de cea mai mare protecție, când suntem într-adevăr la vârf de transmisie. În orice caz, este bine să facem ambele doze decât să ne mulțumim cu o protecție incertă”, a conchis specialistul citat de 20 min.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu