Vaccin Covid-19. Urmează doza 4 pentru persoanele cu anumite boli. Lista cu afecțiunile vizate o găsiți aici

Imagine de torstensimon de la Pixabay
Imagine de torstensimon de la Pixabay

Dr. Valeriu Gheorghiță și dr. Adriana Pistol au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că în cazul persoanelor imunodeprimate, recomandarea va fi de "trei doze de vaccin Covid-19 încă de la început".

"Cine se va vaccina pentru prima dată de acum încolo trebuie obligatoriu să facă 3 doze și asta va însemna schemă completă plus, după șase luni, cea de-a patra?", a întrebat o jurnalistă în cadrul conferinței de presă de miercuri, 6 octombrie, făcând referire la persoanele imunodeprimate.

Șeful CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a răspuns că "da, aceasta va fi recomandarea."

"Având în vedere faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că se pot recomanda trei doze de la început, pentru că toate studiile au arătat că efectul imunogen, creșterea nivelului de anticorpi este mult mai bună în cazul celor trei doze, în comparație cu două doze, cred că schemă completă, cel puțin pentru moment, va rămâne schema cu două doze și ulterior va fi modificată.", a explicat dr. Gheorghiță.

Ce înseamnă "schemă completă"

Dr. Adriana Pistol a intervenit și a definit "ce înseamnă schemă completă". "Una este din punctul de vedere al Certificatului verde, deocamdată regulamentul UE prevede două doze, este posibil să se schimbe, ne așteptăm la așa ceva. Din punct de vedere medical și pentru beneficiul persoanei, o schemă completă care să ajute o persoană imunodeprimată ar trebui să fie înțeleasă în acest pachet de trei doze. Schemă completă din punct de vedere al eficacității vaccinului pe un organism cu anumite boli.", a declarat dr. Adriana Pistol.

"Între 35% și până la 50% dintre cei care nu dezvoltă anticorpi după primele două doze vor dezvolta anticorpi la nivel protector după doza suplimentară.", a subliniat șeful CNCAV. 

"Cei imunodeprimați nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector într-un procent de 40-50%. Dintre aceștia, cei care vor efectua doza suplimentară, între 35 și 50%, vor dezvolta anticorpi într-un nivel protector. De asta este important să creștem, încă de la prima schemă, probabilitatea de a dezvolta un răspuns imun protector.", a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Categoriile de afecțiuni vizate

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că se centralizează datele de la comisiile de specialitate, vor fi definite și încadrate în categoriile prioritare și ulterior, vor fi transmise informațiile utile pentru cei care se încadrează în schema amintită anterior.

Categoriile de afecțiuni vizate: pacienții oncologici, pacienții post-transplant de organ solid sau celule stem hematopoietice, anumite categorii de pacienți cu boli cronice precum bolile reumatismale, pacienții cu imunodeficiențe primare - moderate sau severe, cu infecții HIV sau alte categorii de pacienți cu afecțiuni ori pur și simplu, persoane vârstnice. "Urmează să definim și grupa de vârstă, dar și exact care vor fi categoriile de diagnostice."

VEDEȚI AICI PE LARG:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel