Vaccin revoluționar împotriva HIV, eficient în prima fază a studiului clinic pe oameni

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Rezultatele studiului sunt un pas înainte în găsirea unui vaccin împotriva HIV și a multor alți agenți patogeni.

Cercetătorii raportează rezultatele pozitive dintr-un studiu clinic de fază 1 concentrat pe un vaccin împotriva virusului imunodeficienței umane (HIV). Agentul patogen nu produce de obicei un răspuns imunitar suficient de mare pentru a-l opri, ceea ce l-a transformat într-un virus periculos și mortal.

Unul dintre obiectivele creării unui vaccin este de a găsi o formulă care să inducă așa-numiții anticorpi de neutralizare larg (bnAb), un răspuns imunitar care poate face față provocării. Studiul arată că acest vaccin poate induce precursorii bnAb.

CITEȘTE ȘI     -    Săptămâna internațională a testării HIV, ediția a treia. Când și unde are loc

Rezultatele sunt fascinante

Acești bnAb se dezvoltă rar în timpul infecției. Celulele B, precursoare de bnAb, sunt mai puțin frecvente la om. Dar crearea unui astfel de răspuns imunitar ar pregăti organismul să lupte împotriva infecțiilor de la diversele tulpini ale HIV la nivel global. Și această abordare ar putea fi folosită nu doar pentru HIV, ci și pentru gripă, virusul hepatitei C și betacoronavirusurile.

În acest studiu de fază 1, participanții au primit fie două doze de placebo, fie două doze de vaccin, fie o versiune cu doză mică, fie o doză mare. Acestea au fost administrate la opt săptămâni una de alta. Vaccinul a avut un profil de siguranță favorabil și a indus răspunsul corect la 35 din cei 36 de primitori ai vaccinului.

Abordarea este cunoscută sub denumirea de direcționare a liniei germinale. Există un număr mic de celule B în corpul uman în starea lor „naivă” sau „linie germinativă”. Dacă întâlnesc un agent patogen, aceste celule se vor lega slab de acesta și, pe parcursul săptămânilor, vor produce anticorpi din ce în ce mai buni care se pot atașa complet de suprafața virusului și o pot neutraliza.

Vaccinul își propune să stimuleze aceste celule B să producă bnAb. Este posibil ca încercările anterioare să nu fi avut succes, deoarece nu au stimulat suficiente celule B.

O nouă epocă 

Deși rezultatele sunt foarte promițătoare, nu este un pas simplu către un vaccin complet împotriva HIV. Dar metodele arată un nivel incredibil de control asupra răspunsurilor și ar putea anunța o nouă epocă a proiectelor de vaccin de precizie, și nu doar pentru HIV.

Dezvoltarea unui astfel de vaccin, mai ales dacă este distribuit în mod echitabil în întreaga lume, ar fi revoluționară. În prezent, se estimează că 38,4 milioane de oameni trăiesc cu HIV, două treimi dintre ei în Africa. Nu există un remediu pentru infecție, dar având în vedere medicația adecvată, oamenii pot trăi o viață lungă și sănătoasă. Și dacă încărcătura virală scade sub nivelul de detectare, este imposibil ca virusul să fie transmis mai departe. Aceasta este definită de sloganul U=U, nedetectabil este egal cu netransmisibil.

Și în timp ce vaccinurile sunt încă un lucru al viitorului, există un medicament numit PrEP (profilaxia pre-expunere) disponibil în prezent, care reduce efectiv șansa de infecție cu 99%. Deși s-au făcut progrese mari în înțelegerea și combaterea acestei boli, accesul la medicamente care salvează vieți și la materiale educaționale despre aceasta rămâne incredibil de inegal, comunitățile cele mai marginalizate și expuse riscului primind cel mai puțin. Stigmatul, sărăcia, educația, accesul la asistență medicală, rasismul, homofobia și transfobia sunt principalele motive pentru care indivizii nu pot obține ajutorul de care au nevoie.

A existat, de asemenea, o lipsă clară de campanii publice și sponsorizate de guvern menite să informeze și să destigmatizeze infecția, iar de prea multe ori politicienii și liderii religioși au contribuit la răspândirea ignoranței și a neînțelegerii despre HIV și SIDA, conform IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel