Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au dezvoltat un vaccin antigripal universal care ar putea da imunitate pe viață cu doar câteva doze. Vaccinul este special pentru că atacă o parte a virușilor gripali care nu face mutație, așa că poate lupta contra oricări forme a acestora. Oamenii ar putea avea nevoie doar de câteva doze din acest vaccin, de-a lungul vieții, nu de câte un vaccin în fiecare sezon gripal, ca acum.
Cercetătorii americani spun că au reușit să dezvolte un vaccin contra gripei care ar trebuie făcut doar de câteva ori în viață, în loc de câte unul în fiecare sezon gripal, cum avem nevoie acum.
Vaccinurile actuale, pe care le primim în sezonul gripal, devin rapid ineficiente pentru că virusurile gripale suferă ușor mutații ca să se protejeze contra lor.
Dar noul vaccin atacă o parte a acestor virusuri care este identică la toate tulpinile și nu suferă mutații. Iar cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania susțin că, după vaccinare, abilitatea organismului de a opri gripa devine mai puternică odată cu trecerea timpului.
Ei au studiat efectele acestui nou vaccin deocamdată doar pe cobai, dar s-au declarat „uluiți" de succesul său, ba chiar spun că „cerul este limita".
Ar putea salva anual sute de mii de vieți
În Statele Unite ale Americii, deși o plajă destul de largă de vaccinuri antigripale este disponibilă, anual sunt infectate milioane de persoane, mulți sunt spitalizați, iar în jur de 30.000 oameni mor din cauza complicațiilor date de infecția cu virus gripal.
În lume, însă, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, din cauza gripei, mor între 250.000 și 500.000 de oameni.
În cadrul studiului de la Universitatea din Pennsylvania, șoarecii cărora le-a fost injectat vaccinul „universal" au fost protejați contra infecției cu mai multe tulpini de virus gripal. Mai mult, imunitatea lor era mult mai mare la 30 de săptămâni după vaccinare decât fusese în săptămâna a 4-a de test.
„Ar putea fi ceva ce toată lumea va folosi în viitor. (...) Dacă funcționează la oameni măcar pe jumătate din cât funcționează la șoareci, atunci cerul e limita”, spune autorul studiului, dr. Scott Hensley, citat de DailyMail.
Cum funcționează
Practic, vaccin mimează un virus gripal, provocând sistemul imunitar să învețe să lupte cu el. Numai că, replicând o parte comună a virusurilor gripale, care nu suferă mutații, practic învață organismul să lupte contra tuturor tipurilor de virusuri.
Vaccinurile actuale antigripale trebuie făcute în fiecare sezon, pentru că atacă o altă parte a virusurilor care este extrem de mutagenă.
„Când am testat prima dată vaccinul universal, am fost pur și simplu siderați de magnitudinea răspunsului imun. Următorul pas este testarea pe primate și pe oameni", a anunțat Dr Hensley, a cărui cercetare a fost deja publicată în jurnalul Nature Communications.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu