Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre posibilitatea vaccinării anti-COVID în fiecare an.
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat astăzi că cel mai probabil că vom avea nevoie de imunizare anti-Covid în fiecare an, ”la fel cum procedăm în cazul vaccinării antigripale”. Vezi AICI știrea.
În acest context, DC NEWS l-a contactat pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, pentru a-l întreba ce consideră despre această posibilitate. Alexandru Rafila ne-a spus că imunizarea anuală "este una dintre posibilități", dar că nu trebuie "să ne hazardăm" și să "generăm o îngrijorare suplimentară spunând că automat va fi necesară".
"Este una dintre posibilități, dar timpul până la urmă va decide acest lucru, în funcție de evoluția acestor tulpini virale, adică dacă vor apărea tulpini virale cu transmisibilitate mare și cu patogenitate păstrată, e posibil să fie nevoie de o vaccinare periodică, nu știu, anuală sau periodică. Dacă însă vom asista la o scădere a virulenței acestor microorganisme și în timp, e posibil și lucrul ăsta, în care transmisibilitatea scade, apariția formelor complicate și ale deceselor scade foarte mult, e posibil să nu fie nevoie, adică nu cred că este momentul acum să generăm o îngrijorare suplimentară și să spunem că automat va fi nevoie de o vaccinare anuală. Posibil să fie nevoie și mai mult, este posibil să fie nevoie la anumite categorii de persoane sau de pacienți. Sunt lucruri care trebuie nuanțate și trebuie înțelese exact, fără niciun fel de generalizare.", ne-a spus Alexandru Rafila.
Întrebat care ar putea fi aceste categorii de persoane, Alexandru Rafila a răspuns: "Păi care sunt, de exemplu, recomandate și pentru vaccinarea gripală: persoane vârstnice, cu comorbidități, cu boli cardio-vasculare, cu boli metabolice sau femeile gravide sunt la gripă, nu știu încă, nu există încă suficiente studii referitoare la vaccinurile COVID legate de gravide, sunt studii, dar nu sunt suficiente. Există categorii care sunt menționate inclusiv în legislația românească sau în recomandările instituțiilor internaționale, dar, repet, nu trebuie să ne hazardăm în ceea ce privește această vaccinare anuală. Dacă va fi necesară, probabil că se va face, dar rămâne de văzut cum va evolua acest virus, pe de o parte, și dacă într-adevăr această infecție va rămâne o problemă de sănătate publică sau nu.
Experții cred că pandemia se poate întinde până în 2023. După 2023, virologii cred că este probabil ca virusul să devină endemic, ceea ce înseamnă că va fi prezent, dar va reprezenta mai puțin o amenințare constantă. L-am întrebat pe Alexandru Rafila și despre acest subiect.
"Virusul va fi prezent. Nu este doar părerea unui expert, este realitatea. Virusul acesta nu va dispărea, cu siguranță, și personal și eu cred că în 2022-2023 practic problemele legate de pandemie practic vor diminua foarte mult până la dispariție, ca și problemă de sănătate publică, nu ca și prezență a virusului sau ca și posibilitate de a produce îmbolnăviri sporadice.", a spus Alexandru Rafila atunci când a fost întrebat dacă chiar ne putem aștepta ca pandemia COVID să se încheie în 2023.
Întrebat cum au stabilit experții acest termen și cum au calculat sfârșitul pandemiei, Alexandru Rafila a răspuns: "Nu este o bază de calcul. Este vorba despre experiența acumulată de-a lungul timpului și de faptul că orice microorganism nou apărut are o perioadă când practic îmbolnăvește categorii extinse ale populației, din diverse zone ale lumii, după care, prin vaccinare, sau chiar prin trecerea prin boală, apare o rezistență la infecție, apare imunitate colectivă și boala nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică. Cam așa cred că au apreciat cei care au făcut astfel de studii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu