Vaccinare sezonieră împotriva COVID-19, ca și în cazul gripei. Carmen Dorobăț și Ioana Stăncel, explicații

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Medicii susțin că este posibil ca, pentru prevenirea infecției cu coronavirus, să fie necesară o vaccinare sezonieră, ca în cazul virusului gripal. 

Infecționistul Carmen Dorobăț și expertul în sănătate publică Ioana Stăncel au explicat de ce ar putea fi necesară vaccinarea sezonieră împotriva Sars-CoV-2.

„Noi avem experiență în ceea ce privește vaccinarea sezonieră, pentru virusul gripal, ne vaccinăm în fiecare an. Se poate și aici să fie vorba de o vaccinare la intervale de timp. Această vaccinare la intervale de timp este caracteristică unui astfel de virus, care se poate modifica foarte ușor. Faptul că într-un an au apărut atâtea tulpini, și tulpini care se comportă și diferit, atât al contagiozității, adică epidemiologic, dar și din punct de vedere clinic, la patul pacientului.

Observăm modificări în ceea ce privește agresivitatea cu care lovește în anumite grupe de vârstă și s-ar putea să avem și o astfel de situație: sezonier, la anumite intervale de timp să ne vaccinăm. (...) Noi, medicii, sperăm să avem la îndemână și o terapie specifică antivirală. Pentru că, așa cum știm, cu excepția Remdesivirului, nu avem un medicament care să fie îndreptat specific anti-SARS-CoV-2”, a explicat medicul infecționist ieșean Carmen Dorobăț, luni, la RealitateaPlus.

VEZI ȘI: Carmen Dorobăț, despre tratamentul COVID al Flaviei Groșan: Doamna doctor are o experiență deosebită, dar nu trebuie luate după ureche

 

 O simplă răceală ne pregătește împotriva COVID-19?

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel nu susține studiile nou-apărute potrivit cărora o simplă răceală ne poate pregăti sistemul imunitar pentru a ataca virusul Sars-CoV-2. 

VEZI ȘI: Răceala obișnuită poate elimina Covid-19 (Studiu)

„O simplă răceală de tip infecție virală, este imunitatea specifică de tip celular și umoral, iar aceste elemente ale imunității personale pot ajuta la combaterea oricărei infecții virale. Nu există o imunitate specifică așa cum există în cazul anticorpilor neutralizanți dobândiți în urma vaccinului sau în urma trecerii prin boală. Crește răspunsul imun, ajută la manifestări mult mai ușoare ale bolii, dar nu înseamnă o imunitate specifică față de acest virus”, a explicat Ioana Stăncel, luni, la RealitateaPlus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel