Florin Cîțu a vorbit despre vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Care sunt categoriile profesionale vizate și ce urmează să se decidă.
”Avem peste 5 milioane de români vaccinați și totuși avem valul patru și atunci apare întrebarea ”Cum mergem mai departe?”. Eu nu sunt adeptul restricțiilor. Avem varianta certificatului verde, prin care pot fi ținute activitățile economice deschise, dar în siguranță. Există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, profesorii, personalul din instituțiile publice. Varianta inițială a fost de a te testa și a plăti costul testului. (...) E normal ca un medic, care nu vrea să se vaccineze, să se testeze. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă. Vedem creșterea numărului de persoane care se vaccinează.” a spus Florin Cîțu, la Digi24. Premierul a adăugat că nu i s-a răspuns la o întrebare legată de vaccinarea obligatorie: ”Ce facem dacă cineva refuză?”. ”Sancțiune salarială, îi desfacem contractul de muncă, e penal? Cum mergem mai departe?” a continuat premierul, subliniind că e ușor să impui vaccinarea obligatorie, dar sunt și alte implicații. Discuția se poartă cu UDMR, în aceste momente. ”Dacă trebuie să dăm afară 30% din medici?” este o problemă ridicată de Florin Cîțu.
Decizia urmează a fi luată, însă, după cum precizează premierul: ”Trebuie să mergem în Parlamentul României cu un proiect de lege, nu poate să fie OUG. Ministerul Justiției insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem, în Parlamentul României, unde trebuie să vedem dacă cei de la USR se rup de cei de la AUR, pentru că dacă rămân alături de ei, în campania anti-vaccinare, va fi complicat. Va trebui să vorbim cu cei de la PSD ca să voteze acest proiect de lege, pentru vaccinarea obligatorie”.
În cadrul categoriilor care ar urma să fie obligate să se vaccineze ar intra personalul medical, cadrele didactice și alte categorii din sectorul public care intră în contact cu cetățenii, ”poate chiar și MAI, MApN”, a spus Florin Cîțu. ”Suntem în mijlocul unei pandemii, trebuie să fim foarte atenți când discutăm despre desfacerea contractului de muncă a unui cadru medical, când avem nevoie de medici ca să ne luptăm cu pandemia” a continuat premierul.
Premierul a mai spus că au fost ridicate restricțiile toată vara pentru că depășisem valul trei, am avut o scădere a ratei de infectare zilnică. În plus, despre folosirea întârziată a certificatului verde în România, Florin Cîțu a afirmat că nu a fost necesar, România fiind în zona verde pe perioada verii, iar în celelalte state a fost util din cauza ratei de infectare ridicată. Premierul a mai declarat că era rolul ministrului Sănătății să pregătească sistemul, dând de înțeles că nu a făcut-o. El a precizat că ar urma să avem 2.000 de paturi la ATI. ”Singura soluție e vaccinarea” a întărit premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News