Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre vaccinarea obligatorie în România.
Întrebată despre vaccinare și dacă se ia în calcul vaccinarea obligatorie la noi în țară, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a răspuns că nu, dar a oferit mai multe explicații.
"Nu aș spune chiar obligatoriu. Vaccinarea este opțională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum e spre exemplu personalul medical, e important să ne gândim și la persoanele cu care acest personal vine în contact, adică în general cu pacienți vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecțiuni.
Și atunci e bine să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm. trebuie să înțelegem că e o responsabilitate față de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate și pentru cei de lângă noi!
Atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vine în contact.
Noi vom veni cu o propunere cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat, să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depășesc anumite incidențe ale infecției cu COVID-19. Acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulația virusului nu susține un astfel de scenariu (...) Costurile pentru teste nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate. În principiu, costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată", a declarat Ioana Mihăilă, în direct la Digi24.
"Mi se pare îngrijorător faptul că numărul de persoane vaccinate cu prima doză este în scădere. Înțeleg pe de altă parte faptul că lumea este sătulă de pandemie și este sătulă de a auzi aceleași mesaje. Dar din nou, trebuie să fim responsabili și să creăm cadrul pentru ca persoanele care doresc să se vaccineze să ajungă cât mai ușor", a mai spus ea.
În timp ce o parte a continentului european se luptă să limiteze răspândirea variantei Delta a coronavirusului, câteva țări au făcut vaccinul obligatoriu pentru cei care activează în domeniul medical, iar unii decidenți politici iau în calcul o măsură extremă: vaccinul să devină obligatoriu pentru toată populația, scrie CNN.
Franța și Grecia au anunțat luni, 12 iulie, noile măsuri în privința vaccinării personalului medical, urmând pașii pe care Italia i-a făcut în acest sens, când în aprilie a făcut vaccinare obligatorie pentru cadrele medicale.
Marea Britanie continuă planul de relaxare, în ciuda avertismentelor emise de experți. Guvernul a luat decizia de a impune vaccinarea personalului din casele de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Nu toți angajații din sistemul sanitar italian se bucură de noua măsură. Mai multe instanțe de judecată din peninsulă vor audia mai mulți reclamanți, care nu doresc să se vaccineze. Și în Marea Britanie o petiție care se împotrivește obligativității vaccinării a strâns peste 72.000 de semnături.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci