Sociologul Mădălina Hideg, directorul Institutului ARGUMENT, lansează un avertisment după ce Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului Florin Cîţu, a transmis că va propune vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din şcoli şi spitale.
"În acest moment, discuţiile sunt despre obligativitatea unor vaccinări sau a unor testări, dar deciziile se vor lua în următoarea perioadă (...), ne gândim la tot ce înseamnă structuri ale statului, tot ce înseamnă spital, tot ce înseamnă şcoli", a spus Nelu Tătaru, miercuri, la ieşirea din Ministerul Sănătăţii.
El a precizat că imunizarea sau testarea obligatorie nu vor fi impuse până nu va fi furnizată o evaluare pe care a solicitat-o privind numărul de angajaţi din sistemul medical care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau care au trecut prin infectarea cu acest virus, scrie Agerpres.
Nelu Tătaru a spus, de asemenea, că ar putea fi introduse restricţii pentru persoanele nevaccinate.
"Cred că restricţiile pe care le avem sunt suficiente, dar trebuie şi respectate, iar implementarea lor trebuie verificată (...). Sunt adeptul faptului că nu ar trebui să plătească cel care s-a vaccinat, cel care a respectat nişte condiţii, cel care şi-a asumat la un moment dat acele aşa-zise riscuri ale vaccinării şi în acest moment să nu poată beneficia de o activitate culturală sau de orice beneficiu, în contextul în care ceilalţi îi îngrădesc acest lucru", a spus Nelu Tătaru, miercuri, la ieşirea din Ministerul Sănătăţii.
"Având în vedere evoluția pandemiei, dar și măsurile luate de alte state, era de așteptat să existe, la nivel guvernamental, această propunere de vaccinare obligatorie sau testare periodică a persoanelor din sectoarele esențiale, însă este foarte important în ce context comunicațional se va face acest lucru.
Dacă se va ajunge la adoptarea unei astfel de măsuri, cred că terenul trebuie pregătit foarte bine. Ar trebui să se facă un studiu riguros privind percepțiile și atitudinile pe această temă, atât în rândul populației generale cât și al categoriilor vizate, care să stea la baza deciziei în sine, dar și la baza planului de comunicare.
În caz contrar, există riscul declanșării unor reacții ostile puternice, pentru că cine a dorit să se vaccineze, a făcut-o deja. Au rămas acum doar cei care au avut rezerve vis-a-vis de vaccin. Nu cred că vrem să vedem și la noi protestele din Franța. Deci Guvernul trebuie să dea dovadă de prudență și să ia în calcul toți factorii", a punctat Mădălina Hideg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News