Părinții care sunt vaccinați anti-COVID le oferă indirect protecție copiilor lor, susține un studiu din Israel.
Părinții care s-au vaccinat anti-COVID au redus cu 26% riscul de a virusul copiilor, a demonstrat o cercetare realizată de experți de la Institutul de Cercetare Clalit din Ramat Gan, Israel.
”A avea un părinte complet vaccinat a redus riscul de infecție cu tulpina originală a coronavirusului la copii cu 26%, în timp ce a avea doi părinți complet vaccinați a redus riscul cu aproape 72%. (...) Împotriva tulpinii Delta a virusului, a avea un părinte complet vaccinat - inclusiv o doză de rapel - a fost asociat cu o scădere cu 20,8% a riscului de infecție la copii, în timp ce a avea doi părinți complet vaccinați a fost asociat cu o scădere a riscului cu 58,1%”, au descoperit cercetătorii, potrivit webmd.
Samah Hayek, epidemiolog la Institutul de Cercetare Clalit din Ramat Gan, Israel, a declarat că studiul la care este co-autor, scoate în evidență ”protecția indirectă oferită de părinții vaccinați copiilor lor nevaccinați, indiferent de mărimea gospodăriei sau de vârsta copilului”.
La cercetare s-au analizat date din două perioade ale pandemiei COVID: 17 ianuarie 2021 (când Alpha a fost dominantă) și 28 martie 2021, respectiv 11 iulie 2021 și 30 septembrie 2021 (când tulpina Delta a fost dominantă). Cercetătorii au inclus în studiu părinții vaccinați cu cel puțin două doze de vaccin care aveau copii nevaccinați și nicio infecție anterioară în intervalele amintite mai devreme. În cifre, cercetătorii au avut date de la circa 581.000 de copii și tineri din circa 240.000 de gospodării.
VEZI și Cum primești ZI LIBERĂ pentru a-ți vaccina copilul. Pașii pe care trebuie să-i urmezi
În România a început campania de vaccinare a copiilor din 26 ianuarie. S-au deschis 219 de cabinete destinate vaccinării copiilor și adolescenților. Părinții își pot lua o zi liberă ca să-și imunizeze copiii. Această zi liberă se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a celui mic. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.). Această zi liberă nu îți va afecta calendarul celorlalte zile de odihnă și nici concediu anual prevăzut de lege, dar ești obligat să îți informezi din timp angajatorul la ce dată vei avea nevoie de această zi liberă pentru a merge să-ți vaccinezi copilul, se arată într-un material publicat pe DC News.
"Am dat startul programărilor pentru vaccinarea celor mici! În mai puţin de 24 de ore au fost validate 981 de programări în platforma RoVaccinare, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. (...) Prima tranșă de vaccin anti-Covid pentru această categorie de vârstă va ajunge în țara noastră zilele următoare, iar cei care vor să își programeze copiii trebuie să caute în platformă semnul ”P_PED”, declara Andrei Baciu, pe 14 ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu