Vaccinarea antigripală – mituri şi adevăruri

vaccin
vaccin

Odată cu instaurarea temperaturilor scăzute în lunile de iarnă, revin în actualitate și discuțiile ce au ca temă vaccinarea antigripală. În condițiile în care nu puțini sunt cei care nu cunosc riscul îmbolnăvirii și complicațiile gripei, doctorul Daniela Ştefănescu, Medic Primar Medicină de Familie şi Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti explică de ce, când și cine sunt cei care ar trebui să apeleze vaccinarea antigripală

„Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, aşa cum sunt şcolile, grădiniţele sau centrele de afaceri. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese”, precizează doctorul Daniela Ştefănescu.

Aceasta arată că „Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece. În continuare, mulţi pacienţi cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare şi folosesc metodele tradiţionale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, şosetele cu carmol sau masajele cu oţet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalţi se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru”, atrage atenția doctor Daniela Ştefănescu, care oferă mai multe informații despre cele mai întâlnite mituri cu privire la vaccinarea antigripală şi care sunt informaţiile corecte pe care trebuie să le cunoască fiecare.

Mit: Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc

Realitate: Prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul.

Mit: Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun şi anul următor

Realitate: Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul sau suferă mutaţii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-şi păstra eficienţa. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv.

Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă

Realitate: Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse – atunci când cineva strănută sau tuşeşte, împrăştie, prin picăturile de salivă, viruşii pe orice suprafaţă sau persoană din apropiere - dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată. Viruşii care contaminează obiecte sau suprafeţe pe care tu le atingi, în cazul în care nu te speli pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor tale respiratorii.

Mit: Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal

Realitate: Gripa afectează întreaga populaţie, indiferent de vârstă şi de starea de sănătate, de aceea oricare persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul şi celorlalţi cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ale categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni).

Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează

Realitate: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă începând cu 2012 vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă au peste 14 săptămâni de sarcină. Vaccinarea nu se efectuează însă în cursul primului trimestru de sarcină. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecţie suplimentară pentru copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel