Boris Johnson anunţă că dovada vaccinării complete va fi obligatorie la intrarea în cluburi.
Guvernul britanic vrea să introducă, în septembrie, un permis de sănătate care să dovedească vaccinarea completă împotriva coronavirusului pentru persoanele care vor să meargă în locuri aglomerate, precum cluburi şi discoteci, a anunţat, luni, premierul Boris Johnson, notează Reuters.
„Până la sfârşitul lunii septembrie, când toţi tinerii cu vârsta peste 18 ani vor avea ocazia de a fi imunizaţi, intenţionăm să facem din vaccinarea completă condiţia intrării în cluburile de noapte şi în alte locuri în care merg mulţi oameni. Un test negativ nu va mai fi suficient”, a precizat Johnson.
Decizia vine după ce ţări ca Olanda şi Israel au fost obligate să închidă din nou cluburile după apariţia unor focare mari de coronavirus.
Johnson a spus că guvernul nu planifică cerinţe similare pentru pub-uri.
În Marea Britanie, 69% din adulţi au fosat vaccinaţi complet. Campania de vaccinare se va extinde la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, dar numai la cei vulnerabili. În prezent, adolescenţii cu vârsta peste 16 ani pot fi vaccinaţi dacă sunt extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic sau prezintă un risc ridicat din cauza patologiilor de bază.
Sute de protestatari care se opun vaccinării şi restricţiilor au fost implicaţi în confruntări cu forţele de ordine, luni după-amiază, în centrul Londrei, conform publicaţiei The Evening Standard.
Protestatarii au scandat „Ruşine poliţiei!" şi „Arestaţi-l pe Boris Johnson!", iar unii demonstranţi au aruncat cu sticle spre agenţii forţelor de ordine. Traficul rutier a fost oprit în zonă din cauza protestelor.
Mulţi protestatari sunt nemulţumiţi de restricţiile de călătorie şi de condiţionarea accesului la anumite evenimente de prezentarea unui certificat COVID-19 care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test.
Sfârşitul restricţiilor va accelera transmiterea virusului şi va face din Marea Britanie un teren fertil apariţiei altor noi mutaţii ale coronavirusului, cum de altfel s-a întâmplat anul trecut prin apariţia variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2, redenumită între timp varianta Alpha, avertizează Christina Pagel, membră a SAGE, un grup independent de experţi sanitari care consiliază guvernul de la Londra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu