Sancțiuni și stimulente. Așa vrea Ministerul Sănătății să covingă părinții să-și vaccineze copiii, atât timp cât acest lucru va deveni obligatoriu.
Măsurile vin după ce în ultimii ani tot mai mulți părinți au refuzat vaccinara copiilor. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că riscul apariției unor focare este foarte mare. Autoritățile le atrag atenția părinților să-și vaccineze copiii. În schimb, statul promite despăgubiri dacă un copil se îmbolnăvește din cauza vaccinării.
Anul trecut, din 200.000 de bebeluși, 35.000 nu au fost imunizați. Au apărut focare de poliomielită în Ungaria și de rujeolă în România. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că "acoperirea vaccinală în cazul rubeolei, rujeolei, oreonului este de 83% la nivel național, iar la vaccinul hexovalent, care înseamnă împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatita B, avem puțin peste 60%".
Autoritățile susțin că își vor asuma rezolvarea eventualelor complicații din urma vaccinării și că vor oferi despăgubiri în cazul în care copiii vor avea de suferit. Proiectul legii vaccinării va fi supus dezbaterii publice în a doua jumătate a lunii aprilie, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strambu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu