Curtea Constituţională a Sloveniei a decis luni că o măsură de a impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a angajaţilor din sectorul public, dacă aceştia nu pot face dovada trecerii prin boală, nu este constituţională, transmite Reuters.
Guvernul sloven plănuise să impună această măsură începând cu 1 octombrie, însă Curtea Constituţională a blocat aplicarea ei până la o decizie definitivă.
'O asemenea condiţie este comparabilă cu vaccinarea obligatorie, care necesită mai întâi o modificare a legii privind bolile infecţioase', a indicat Curtea, potrivit agenţiei naţionale de presă STA.
Slovenia a vaccinat până acum cu schema completă în jur de 55% din cei 2 milioane de locuitori, sub media din UE, iar guvernul încearcă să impulsioneze primirea vaccinului.
Măsuri ale unor state UE de a face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor persoanelor - în frunte cu Austria, planuri similare fiind discutate şi în Germania - sau a angajaţilor care lucrează cu publicul, ori de a-i plasa în lockdown pe nevaccinaţi au declanşat proteste ale celor care consideră că li se încalcă libertăţile personale.
Începând din octombrie, Slovenia traversează o resurgenţă a infectărilor, deşi numărul de cazuri a scăzut în ultimele zile. Duminică au fost raportate 775 de cazuri noi, faţă de 1.116 sâmbătă, notează Agerpres.
Luni au intrat în vigoare în Italia noi restricţii, menite să frâneze răspândirea noului coronavirus, odată cu introducerea 'super-certificatului verde', care restricţionează şi mai mult activităţile persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, pe lângă obligativitatea prezentării sale în autobuz, metrou şi la târgurile de Crăciun, relatează EFE.
Noul certificat, eliberat cetăţenilor italieni vaccinaţi cu schemă completă şi celor care au trecut prin boală, va fi necesar pentru a putea intra în baruri, restaurante, cinematografe, teatre şi discoteci, precum şi pentru a putea participa la evenimente sportive, petreceri şi la ceremonii publice până la 15 ianuarie.
Ministerul Sănătăţii din Italia a lansat o aplicaţie ce permite verificarea validităţii 'super-certificatului verde', aşa cum este numit acesta în Italia, şi care va avea o valabilitate de nouă luni după ultima doză de vaccin şi de şase luni pentru cei care s-au vindecat de COVID-19.
În schimb, certificatul verde clasic, care se poate obţine şi în baza unui test antigen negativ, va fi obligatoriu pentru a putea merge la muncă sau pentru a tranzita zonele comerciale, nu însă şi la sfârşit de săptămână, când trebuie prezentat 'super-certificatul' verde.
Agenţii de poliţie, carabinierii şi personalul angajat în gestionarea transportului în comun vor putea să solicite noul certificat celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul, începând cu vârsta de 12 ani.
Minorii vor trebui să prezinte şi ei documentul, a decis guvernul italian, care insistă asupra siguranţei mijloacelor de transport în comun.
Cum se va face accesul în baruri, restaurante și alte locuri de agrement, citește aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu