Vaccinul anti-HPV (Virusul Papilloma Uman) reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin, conform primele date publicate în revista Lancet.
Cancer Research UK a descris descoperirile drept „istorice” și a arătat că vaccinul salvează vieți, scrie BBC. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de viruși și sperăm că vaccinarea ar putea elimina aproape boala, mai spun cercetătorii.
Aceștia au spus că succesul înseamnă şi că persoanele vaccinate vor trebui să facă mult mai puţine teste Papanicolau.. Vaccinul este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani, iar din 2019 este disponibil şi pentru băieţi.
Studiul a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fetele din Anglia în anul 2008. Acele fete sunt acum adulţi cu vârste de peste 20 de ani. Cercetarea a arătat o reducere atât în apariţia de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariţia cancerului de col uterin.
„Impactul a fost uriaş”, a declarat profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College London, mai precizează sursa citată. Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane.
Din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziţionate în anul 2021 de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul Acordului- Cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârşitul lunii septembrie au fost utilizate 12.698 de doze de vaccin.
Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) şi în stocurile direcţiilor de sănătate publică (14.442 de doze), a anunțat Ministerul Sănătății.
Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinţilor/ reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Dacă într-un judeţ există mai multe solicitări faţă de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziţie.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat şi următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.
Reamintim că, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse şi fetele cu vârsta între 14 - 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.
Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.
România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare.
Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare. Vezi știrea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News