Vaccinul antigripal nu va veni la timp. Campania din 2011, ratată din cauza banilor

vaccinare
vaccinare

Românii care vor să scape de grija gripei sezoniere au început să întrebe medicii de familie despre vaccinul antigripal. Din păcate, nicio doză nu a ajuns la cabinete, iar în multe farmacii nu se găsește nici măcar vaccinul ”cu plată”. Campania de vaccinare antigripală este ratată în 2011, fiindcă va începe prea târziu și vor fi prea puține persoane vaccinate.

Nu doar românii preocupați de propria sănătate sunt afectați de bâlbele autorităților. Cei care nu fac nimic să scape de gripă ar fi fost protejați de cei precauți, dacă 3-4 milioane de români s-ar vaccina. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că o rată de vaccinare de 20 la sută din populație poate preveni o epidemie, întrerupând răspândirea virusului. Vaccinarea se adresează vârstinicilor și copiilor, care trebuie protejați de complicații și personalului medical, polițiștilor și funcționarilor care lucrează cu publicul, care trebuie împiedicați să transmită virusul.

De obicei, vaccinarea începea între 15 octombrie-1 noiembrie. Medicii de familie au nevoie de cel puțin o lună și jumătate pentru a-și vaccina toți pacienții, iar de la vaccinare mai trec trei săptămâni până apare imunitatea.

Achiziția, întârziată cu câteva luni de zile

Ministerul Sănătății nu a organizat din timp o licitație națională, pentru achiziționarea dozelor de vaccin. Inițial, au fost dispute cu Ministerul Finanțelor și s-a anunțat că se vor trimite bani Direcțiior de Sănătate Publică, care vor cumpăra fiecare cantitatea dorită. Logistic, era un coșmar, iar cheltuielile pe doză ar fi fost mai mari decât dacă se făcea o achiziție centralizată. Cantitatea de vaccin care ar fi ajuns la cetățeni era în jur de 200.000 de mii de doze, nici pe sfert față de cel mai slab sezon de până acum. Ministerul Sănătății a lansat o comandă de 1,5 milioane de vaccinuri, pe SEAP, care se va decide pe 5 noiembrie. Dacă se contestă, este ca și inutil să mai achiziționeze vaccinuri care vor ajunge în primăvară la pacienți. Chiar și în cel mai fericit caz, vaccinarea va fi întârziată cu aproape două luni.

Interesul firmelor, mai important ca al pacienților

Este însă foarte probabil să apară contestații, întrucât Ministerul limitează la 11 lei prețul care poate fi plătit pe o doză de vaccin. Acesta este și prețul la care produce Institutul Cantacuzino, dar procedura încalcă regulile europene în domeniul concurenței. Contestațiile puteau fi evitate dacă ministerul reglementa prețul vaccinurilor vândute prin Programele Naționale, așa cum se face cu medicamentele, în toate țările europene. Impactul unei astfel de reglementări ar fi important nu doar în cazul gripei ( cu 1-2 milioane de doze cumpărate de stat pe an) ci mai ales în cazul altor vaccinuri obligatorii ( cu achiziții de până la 4 milioane de doze). Interesele firmelor producătoare și distribuitoare a avut câștig de cauză, blocând reglementarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel