San Marino a pus taxă pe vaccin. Cât îi costă pe turiști vaccinul Sputnik.
San Marino permite de luni administrarea vaccinului rusesc Sputnik V cetăţenilor străini nerezidenţi în Italia, care plătesc 50 de euro pentru ambele doze şi aleg să petreacă cel puţin şase nopţi într-o cazare turistică din acest mic stat, relatează EFE, citează Agerpres.
Iniţiativa, denumită "Turism de vaccinare", a înregistrat mii de cereri în prima zi de funcţionare, au declarat surse ale executivului local.
Orice persoană cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, care nu rezidă în Italia, poate solicita să se vaccineze, cu condiţia ca normele în vigoare să-i permită să se deplaseze la San Marino, şi cu rezervarea prealabilă a cel puţin şase nopţi la un hotel, hostel sau la camping.
Sejururile, în două perioade de trei sau mai multe nopţi, trebuie să fie separate de un interval de 21 - 28 de zile pentru administrarea ambelor doze.
Costul total al vaccinului Sputnik V - neaprobat încă de Agenţia Europeană pentru Medicament - este 50 de euro, care trebuie achitat înainte de administrarea primei doze, potrivit regulamentului prevăzut în "Turism de vaccinare" şi elaborat de guvernul statului San Marino.
Turiştii vaccinaţi vor beneficia de un certificat de vaccinare după rapel, precum şi de un document de certificare după prima doză.
Aproximativ 14.000 de sanmarinezi s-au vaccinat cu ambele doze de Sputnik V, în timp ce alţi 22.000 au primit doar prima doză. Niciun pacient cu COVID-19 nu este spitalizat în ţară, a anunţat secretarul de stat pentru sănătate, Roberto Ciavatta, citat de mass-media italiene.
Guvernul sanmarinez a început vaccinările cu Sputnik V în luna februarie, după polemica suscitată între San Marino şi Roma pentru nerespectarea unui acord din 11 ianuarie, conform căruia Italia se angaja să livreze micului stat un vaccin la fiecare 1.700 din cele primite.
Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea Light a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik-V, noul ser fiind administrat într-o doză unică, faţă de două doze în cazul Sputnik-V, şi va fi destinat în principal exportului, relatează Agerpres, citând AFP.
Omologarea a fost anunţată în paralel de producătorul vaccinului, centrul Gamaleia, şi de vicepremierul rus însărcinat cu sectorul sanitar Tatiana Golikova, în timpul unei reuniuni pe tema evoluţiei pandemiei la care a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin şi a fost retransmisă la televiziune.
Acesta din urmă s-a declarat favorabil ideii ridicării brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora la nivel global, după o propunere în acest sens venită din partea Statelor Unite, idee faţă de care şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat absolut favorabil, în timp ce Germania a transmis că este deschisă unei discuţii pe acest subiect.
Desigur, Rusia ar susţine o asemenea abordare (...) În condiţiile actuale, aşa cum am spus-o de mai multe ori, nu trebuie să ne gândim la cum să obţinem un profit maxim, ci la modul în care să asigurăm securitatea oamenilor, a declarat preşedintele Putin.
Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik-V, a semnat contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia acestui ser, autorizat până în prezent în 61 de ţări. Dar agenţia braziliană de reglementare în sectorul sanitar, Anvisa, a respins în aprilie autorizarea Sputnik-V, afirmând că din cauza unei anomalii în procesul de producţie dozele pe care le-a examinat conţineau o versiune activă a virusului ce provoacă răceala, justificare considerată de producătorul vaccinului drept un refuz motivat politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci