Specialiștii în boli infecțioase dezbat dacă vaccinul Johnson & Johnson ar avea nevoie de o a doua doză.
Vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson ar putea avea nevoie de un rapel, din cauza variantei Delta a coronavirusului. Specialiștii în boli infecțioase consideră că rapelul pentru protecție împotriva variantei indiene de COVID-19 ar trebui făcut cu un vaccin ce conține tehnologia ARN-ului mesager, precum Pfizer sau Moderna, transmite Reuters.
Mai multe persoane care au primit vaccinul Johnson & Johnson spun că au făcut deja un rapel cu unul dintre vaccinurile cu ARN mesager. Aceștia nu au mai așteptat datele studiilor care să certifice siguranța unei astfel de practici.
Canada și alte câteva țări europene permit celor care doresc să primească 2 doze diferite de vaccin.
Dezbaterea este centrată asupra modului în care vaccinul celor de la Johnson & Johnson reușește să protejeze împotriva variantei Delta a coronavirusului, care a fost descoperită în India și care în prezent creează în mai multe țări din lume cazuri grave de COVID-19. Varianta Delta ar putea deveni cea dominantă, spune Rochelle Walensky, specialist al Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din SUA.
Nu există încă destule date care să ateste cât de mult poate proteja vaccinul Johnson & Johnson împotriva noii variante. Pe de altă parte, studiile au demonstrat că 2 doze fie din vaccinul Pfizer sau AstraZeneca poate crea un răspuns imun favorabil.
Noua tulpină Delta a COVID-19 a lovit acolo unde populația tânără nu a fost vaccinată.
"Trebuie să ne uităm la faptul că nu am reușit să ajungem la un prag de imunizare colectivă de peste 70-80% a populației. Acest lucru determină o populație vulnerabilă la îmbolnăvire și această variantă Delta este mult mai transmisibilă, astfel încât aceste două elemente, transmisibilitate ridicată pe de o parte și pe de altă parte lipsa de imunizare a populației creează premizele ca aceasta să se răspândească cu rapiditate.
Să nu uităm că Marea Britanie care se confruntă cu cea mai mare problemă determinată de această variantă virală a avut o campanie în care populația tânără abia acum a început să primească dozele de vaccin, lucru care a vulnerabilizat persoanele tinere, cu mobilitate foarte mare în a se îmbolnăvi. Și aceste persoane tinere sunt cele care călătoresc în perioada verii, tocmai de aici derivă și îngrijorarea prezentată la Bruxelles de liderii europeni", a spus medicul Radu Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci