Am vizitat ”fabrica” de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Mai precis, facilitățile de producție pentru un singur vaccin.
Vaccinul gripal a fost ultimul realizat de Institut, până în 2014, când Agențiile Medicamentului din România și Franța au constatat că are 3000 de unități de endotoxină pe mililitru, față de 100, cât era acceptat conform normelor europene.
Cum spuneam, am vizitat Institutul și am văzut cu ochii mei cum se producea vaccinul gripal: virusul era inoculat în ouă embrionate de găină. Ouăle se lăsau la ”clocit” o anumită perioadă, apoi se spărgeau, era centrifugat conținutul și ceea ce rezulta se stropea cu formaldehidă, pentru inactivarea virușilor cultivați în ou.
Tehnologia era depășită, chiar și pentru anii 90 ai secolului trecut. Să spunem, totuși, că într-un moment de criză nu te mai uiți la efectele adverse, că endotoxina nu e la fel de periculosă ca virusul pandemic. Generații întregi au scăpat de boli cu vaccinuri realizate după rețetele de acum 50 de ani. În 2009, am ieșit rapid din pandemia H1N1 cu aceste vaccinuri.
Împotriva COVID, însă, spuma de ou inoculat cu virus nu are niciun efect. De prevenire, spun, că efectele adverse, suportabile, dar neplăcute, rămân. Realizarea vaccinurilor ARN necesită cu totul și cu totul alte facilități. Montarea aparaturii, admițând că ți-o livrează cineva, durează, plus-minus certificarea, pe puțin un an. Moare virusul de bătrânețe până se instalează liniile tehnologice la Cantacuzino sau la Antibiotice Iași. Nici nu intră în discuție pregătirea laboranților și mai ales a controlorilor de calitate. Formarea personalului care lucrează în fabricile de vaccinuri se face în ani de zile.
Câți dintre experții de la IC Cantacuzino mai sunt în activitate, la șapte ani după ce linia de producție a vaccinurilor a încetat orice activitate? Cât durează pregătirea lor pentru a lucra cu noile tehnologii ARN? Care va fi capacitatea de producție și mai ales cea de testare a calității?
Premierul Cîțu nu a mințit, doar a dezinformat prin omisiune: Comisia Europeană a întrebat, probabil, toate țările membre dacă vor să producă vaccin COVID, odată obținută licența. Cîțu a răspuns că da, România vrea. Dacă mai și poate, asta n-a spus dl. Cîțu. Până la poate ar putea trece ani, aici e dezinformarea. Nu ar fi rău dacă am începe pregătirile pentru producția de vaccinuri, dimpotrivă, problema e că, în cazul COVID, s-ar putea să dureze mai mult decât pandemia.
Premierul Cîțu nu e singurul politician care vinde iluzii oamenilor speriați de COVID.
Viktor Orban, Angela Merkel, alți lideri din lumea civilizată amestecă interesul lor politic (să dea impresia că fac ceva pentru a opri pandemia), cu interesele geostrategice ale lui Putin. Vaccinul rusesc e fluturat prin fața publicului, ca o soluție...când rușii nu sunt în stare să-i vaccineze pe ai lor. Nu discut de siguranța și eficacitatea Sputnik-ului. Te poți încrede în corectitudinea testelor făcute în Rusia la fel de mult ca în corectitudinea sentinței din cazul Navalnîi.
Dar, să ne uităm pe cifre: deși au lansat vaccinul cu patru luni mai devreme decât Pfizer, au vaccinat de patru ori mai puțini oameni decât Israelul, care are o populație cât un cartier din Moscova. Vaccine-tracker arată că Rusia are un milion de vaccinați, adică 0,69 la sută.
Cum vor livra vaccinuri Europei, dacă nu au destule pentru 115 milioane de ruși? Sau, mai precis când? În cât timp vor produce cele 2 milioane de doze promise Ungariei? Cel mai probabil, odată cu vaccinul produs de Cîțu, în Palatul Victoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci