Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe precizări referitoare la bilanțul vaccinării antigripale și la ceea ce va conține schema de vaccinare.
Întrebat dacă mai e utilă vaccinarea antigripală în acest moment, Rafila a spus:
„În farmacii mai există vaccin gripal, asta depinde foarte mult de producători și distribuitori. Noi am terminat administrarea întregii cantități achiziționate de Ministerul Sănătății. Există mici cantități rămase la unele cabinete de medicină de familie, dar practic cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se mai pot face vaccinări doar pentru aproximativ o săptămână sau două, până când probabil că vom intra pe un trend descendent și îmi doresc să fie așa.
În acest an, față de anii precedenți, sezonul gripal a venit mult mai repede. Referitor la comportamentul preventiv, o să avem grijă dacă operaționalizăm această chestiune și chiar vreau să apreciez consecvența cu care DC News s-a ocupat de această problematică a accesului crescut la vaccinare pentru pacienții cu boli cronice, în special. După ce vom finaliza proiectul de compensare a vaccinurilor, anul viitor o să fie nevoie de o campanie de comunicare susținută, în așa fel încât mulți oameni să acceseze acest serviciu de compensare a vaccinurilor și protejare împotriva gripei care, trebuie să recunoaștem, afectează serios anumite persoane care au diverse comorbidități și e bine să evităm acest lucru”.
Ca să putem avea o acoperire vaccinală suficientă pentru combaterea unei epidemii, ar trebui să avem o proporție sau un număr de circa 3,5 milioane de persoane vaccinate împotriva gripei, din categoriile de risc. Să sperăm că în anii următori vom atinge această proporție din populație pentru că prin mecanismul de compensare al vaccinurilor accesibilitatea va crește. În plus, avem și vaccinarea în farmacii, oamenii pot opta și pentru această variantă. Cred că lucrul cel mai important este să facem o campanie de comunicare prealabilă sezonului gripal care să ducă la cunoaștere și la acces, până la urmă”.
Arsenalul terapeutic s-a dezvoltat și sunt progrese remarcabile de tratamente anti-virale, anticorpi monoclonali care pot fi folosiți pentru prevenția cu virus respirator la copiii vulnerabili. Întrebat dacă acestea sunt accesibile pe piața românească, Alexandru Rafila a răspuns:
„Da, se folosesc, nu e prima dată. S-au mai folosit și pentru un anumit tip de patologie, dar sigur că asta se întâmplă în anumite cazuri care au nevoie de astfel de protecție și la care imunitatea este afectată”.
Întrebat apoi dacă compensarea vaccinurilor va cuprinde și vaccinul pneumococic, meningococic sau alte vaccinuri recomandate pe parcursul vieții, ministrul sănătății a răspuns:
„Vor intra vaccinurile care sunt indicate de către Comitetul Național de Vaccinologie, pentru a putea să prevenim infecțiile la persoanele care au diverse afecțiuni cronice și la care eventuale infecții ar putea să complice foarte mult starea generală. Deci nu e vorba doar de vaccinul gripal”.
DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și RadioDCNews, organizează în data de 26 ianuarie 2023, începând cu ora 11:00 dezbaterea ONLINE: ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu