Medicul Radu Țincu a explicat mecanismele de funcționare ale vaccinurilor Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Potrivit lui, toate sunt bune deoarece toate trei au arătat că sunt eficiente.
"Fie că vorbim despre Pfizer Moderna sau Astra Zeneca, titlul că e mai bun sau prost se traduce în eficacitate, cât de mult produce imunitate după vaccinare. Toate au un grad foarte bun, peste 94% eficacitate. Dacă este să vorbim despre mecanismele de acțiune, Moderna și Pfizer folosește într-adevăr această informație a ARN-ului mesager, asta înseamnă că introducem în organismul nostru o informație genetică care va ajunge la nivelul citoplasmei celulare și nici un moment în contact cu ARN-ul nostru. La nivelul citoplasmei celulare va da informația de sinteză a proteinei SPIKE, acea proteină de pe suprafața virusului împotriva căreia sistemul imunitar va veni și va produce anticorpi, acesta este mecanismul așa simplist pentru cele două tipuri de vaccinuri.
În cazul celui de a-l treilea vaccin, folosește un adenovirus mutant însă punctul final este tot un ARN mesager. Acel ADN mutant conține informația genetică a proteinei SPIKE a coronavirusului, că de aceea o injectăm. Este doar un transportor. Dacă în cazul celor două este vorba despre acele molecule de grăsime care aduc ARN-ul mesager în organismul nostru, de această dată, virusul acesta mutant aduce informația genetică. Virusul nu se poate replicat decât intracelular, adică va infecta celule umane. În momentul în care va infecta celulele umane, va ajunge la nivelul nucleului unde va transmite ADN-ul pe care îl conține cu tot cu informația de coronavirus, iar celula va produce prin intermediul unui ARN-mesager informația genetică pentru proteina SPIKE, proteina SPIKE va fi produsă în interiorul celulei și ulterior externalizată la suprafața celulei și în acest fel sistemul nostru imunitar o va recepta.
Deci, din punctul meu de vedere, toate cele trei vaccinuri folosesc în final tot ARN-ul mesager pentru că sinteza proteinelor este mediată de această secvență a ARN-ului mesager pentru că așa se face sinteza genetică, ARN-ul mesager este cel care preia informația genetică din acest adenovirus și o transferă către celulă ca să poată produce proteina de suprafață. Sunt metode noi, dar sunt cercetate de mai bine de 10 ani.", a explicat Radu Țincu la RealitateaPlus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu