Văduva lui Alexei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin, care a murit săptămâna trecută într-o închisoare din Arctica, se alătură miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, luni, la câteva zile înainte de marcarea a doi ani de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Reuters.
Yulia Navalnaîia a declarat unui grup occidental de lideri, diplomați și alte oficialități la München vineri că Putin și aliații săi vor purta responsabilitatea "pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele, soțului meu".
Președintele discuțiilor miniștrilor de externe ai celor 27 de state membre ale UE, șeful politicii externe Josep Borrell, a anunțat luni vizita Navalnaiei, spunând că întâlnirea va sublinia "sprijinul pentru luptătorii pentru libertate din Rusia și va onora memoria lui Alexei Navalnîi".
Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, a devenit cunoscut pentru campania sa împotriva corupției din Rusia lui Putin. Era cunoscut pentru retorica sa aprinsă la protestele publice și în sălile de judecată, pentru prezența vocală pe rețelele sociale și pentru investigațiile video elaborate ale echipei sale asupra corupției de stat.
El s-a prăbușit după o plimbare la colonia penală Polar Wolf, au declarat autoritățile ruse, unde ispășea o pedeapsă de trei decenii după ani de persecuție, care a inclus otrăvirea cu un agent de nervi în Siberia, în 2020.
Miniștrii urmează să discute sprijinul militar pentru Ucraina și ceea ce ar fi al 13-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei de la declanșarea unei invazii la scară largă asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
Întâlnirea vine într-un moment în care Statele Unite se luptă să cadă de acord asupra mai unui ajutor mai mare pentru Ucraina și multe țări din Europa se simt din ce în ce mai îngrijorate de perspectivele întoarcerii la putere a lui Donald Trump, fost președinte al SUA, ceea ce ar putea pune în pericol NATO.
În interiorul UE, Germania a blocat reînnoirea unui fond militar folosit pentru a aproviziona Ucraina, spunând că Berlinul contribuie prea mult în comparație cu alte state membre.
Ungaria până acum a refuzat să sprijine noile sancțiuni propuse împotriva Moscovei, care ar viza aproape 200 de companii și persoane fizice - inclusiv unele din afara Rusiei - considerate implicate în război sau în ocolirea restricțiilor comerciale deja existente.
Budapesta, unde premierul Viktor Orban spune că este "mândru" de contactele sale cu Kremlinul, a blocat multe dintre rundele precedente de sancțiuni, precum și acordurile UE privind asistența financiară pentru Kiev. Astfel de mișcări necesită sprijinul unanim al tuturor statelor membre ale UE.
UE s-a coordonat cu Washingtonul și Londra. Un diplomat superior al UE a declarat că ei cred că "vor reuși în timp" și să cadă de acord cu noile măsuri punitive pentru 24 februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci