Oamenii de știință au reușit să creeze în laborator vagine pentru patru femei care suferă de o boală rară.
Cele patru femei s-au născut cu vagine și utere nedezvoltate sau lipsă din cauza unei boli genetice: sindormul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser.
La 6 ani de la implant, cele patru femei duc o viață sexuală normală, vaginele funcționând perfect. este important de menționat faptul că cele patru femei au făcut parte dintr-un experiment, operație nefiind deocamdată o practică comuncă. Însă rezultatele arată posibilitatea ca în viitor, acest tip de operație să fie aplicată și la pacientele cu cancer.
Nu se ştie încă sigur dacă aceste tinere pot avea copii, dar faptul că au menstruaţie sugerează că ovarele lor sunt funcţionale, prin urmare posibilitatea procreării nu este exclusă, a afirmat Anthony Atala, directorul Institutului pentru medicină regenerativă, afiliat centrului medical Wake Forest, din Carolina de Nord.
Reuşita medicilor americani, în colaborare cu colegii din Mexic, prezentată într-un studiu publicat în revista The Lancet, este cel mai recent succes înregistrat în medicina regenerativă, care se bazează pe capacitatea celulelor corpului de a se dezvolta din nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci