Andrei Baciu susține că s-au înmulțit numărul certificatelor Covid false.
Publicitate
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, trage un semnal de alarmă cu privire la adeverințele de vaccinare false. Oficialul susține că Poliția Română este sesizată în fiecare situație în parte.
”Sunt situații excepționale pentru care trebuie să trimiți dovezi unui pacient care a ales să se vaccineze în străinătate cu prima doză și a făcut a doua doză în România. Pentru eliberarea certificatului digital au nevoie să prezinte un document care atestă acest lucru. Aceste documente se trimit la un grup de lucru care ține de Ministerul Sănătății și care evaluează toate aceste documente. Sunt peste 370 de adeverințe de vaccinare, pe hârtie, care sunt probabil false. Am primit aceste solicitări în speranța de a elibera certificatele digitale. Evident că le-am trimis către autorități, la Poliția Română. Și aici a fost constatată o încercare de a găsi o scuză. Sunt cel puțin 300 de încercări de a utiliza adeverințe false. Sunt infracțiuni individuale”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii la Digi24.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV, a declarat marţi că până în prezent, în România, au fost generate 1.333.398 de certificate digitale europene, 82% dintre acestea fiind certificate COVID care atestă vaccinarea, scrie Agerpres.
"Certificatul digital european a fost lansat la sfârşitul lunii iunie, iar până în momentul de faţă au fost generate 1.333.398 de certificate, 82% dintre acestea sunt certificate COVID care atestă vaccinarea ", a precizat Andrei Baciu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a menţionat situaţia la zi privind procesul de vaccinare în cadrul operatorilor privaţi.
"Avem, până în momentul de faţă, 587 de companii care au demarat această activitate în 38 de judeţe, deci, nu în toate judeţele din România, dintre care 92 de operatori din domeniul HORECA în 21 de judeţe. Această activitate a fost desfăşurată cu ajutorul a 213 echipe mobile, vaccinându-se astfel 67.106 persoane, dintre care 3.455 din domeniul HORECA. Braşov, Alba şi Bihor - în top, ca şi în săptămânile trecute şi la numărul de operatori economici, cât şi la numărul de persoane vaccinate", a mai declarat Baciu.
Poliţia italiană a identificat o reţea care vindea certificate sanitare COVID-19 false, patru persoane fiind cercetate, printre care doi minori, pentru administrarea a 32 de canale de Telegram pe care vindeau online aceste documente necesare în Italia pentru accesul în restaurante, cinematografe sau săli de sport, relatează luni agenţia EFE, mai scrie Agerpres.
Mii de utilizatori s-au înregistrat pe aceste canale, pe care li s-a promis garanţia absolută a anonimatului pentru a primi certificatul fals în trei zile lucrătoare în schimbul unei sume cuprinse între 150 şi 500 de euro în criptomonede sau bonuri de cumpărături pe platformele de comerţ online.
Operaţiunea poliţiei, denumită 'Fake Pass', a început cu o monitorizare generalizată a internetului şi acum are ca obiectiv identificarea administratorilor şi cumpărătorilor care au folosit aceste canale de vânzare şi altele. Administratorii sunt investigaţi pentru înşelătorie şi fals.
Certificatul sanitar, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, este obligatoriu începând de vineri în Italia pentru accesul în baruri, restaurante, muzee, teatre, cinematografe, săli de sport sau mari evenimente, cum sunt festivalurile sau concertele.
Începând din septembrie certificatul sanitar va fi obligatoriu şi pentru transporturile pe distanţe lungi, precum şi pentru cadrele didactice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu