Un val de căldură extremă a lovit Brazilia, provocând îngrijorări majore în legătură cu riscul crescut de incendii de vegetație.
Temperaturile din această săptămână se situează cu aproximativ 5°C până la 10°C peste media perioadei 1991-2020, afectând în mod special regiuni precum centru-vest, unde orașe importante, cum ar fi Belo Horizonte, Brasília și Manaus, se confruntă cu temperaturi care ating între 35°C și 40°C, potrivit The Guardian.
Se așteaptă ca această căldură intensă să persiste și în săptămâna următoare, cu posibile temperaturi peste pragul de 40°C în anumite zone.
Căldura intensă a agravat semnificativ riscul de incendii, care deja fac ravagii în diferite părți ale Braziliei, în special în pădurea amazoniană, în savana Cerrado, în zona tropicală Pantanal și în statul sudic São Paulo.
Potrivit datelor disponibile la nivel local, aceste incendii au fost alimentate de temperaturi ridicate, vânturi puternice și umiditate scăzută. Statul São Paulo și regiunea Amazonului trec prin cea mai gravă perioadă de incendii din ultimele decenii.
În ultima săptămână, peste 2.700 de incendii au fost înregistrate în statul São Paulo, distrugând mai mult de 59.000 de hectare de teren.
Gigantul brazilian din industria zahărului, Raizen SA, estimează că aproximativ 1,8 milioane de tone de trestie de zahăr au fost afectate de incendii, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din recolta anuală prognozată.
Locuitorii din zonele afectate raportează simptome precum tuse, senzație de arsură în gât și iritații ale ochilor din cauza fumului dens.
Conform datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), între 1 ianuarie și 27 august 2024 s-au înregistrat 53.620 de focare de incendiu în Amazon, ceea ce reprezintă o creștere de 83% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Foto: Agerpres
În contrast cu valul de căldură din Brazilia, mai multe țări africane se confruntă cu ploi neobișnuit de abundente, care au dus la inundații severe.
Din vestul Africii, inclusiv Sierra Leone și Guinea, până în est, în Sudan și Eritreea, se așteaptă până la 100 mm de precipitații până vineri, cu valori locale de până la 150-200 mm în nordul Mali, Niger și nordul Nigeriei.
Aceste precipitații neobișnuite au un impact devastator. În Nigeria, inundațiile au provocat moartea a cel puțin 170 de persoane și rănirea a aproape 2.000 în ultimele două săptămâni. În Sudan, 60 de oameni au murit după ruperea unui baraj, iar inundațiile din Niger, Ciad și Burkina Faso au cauzat pagube semnificative, mai scrie The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu