Un val de căldură face ravagii în Tunisia, unde au fost înregistrate temperaturi record de 48 de grade Celsius.
Un val de căldură s-a abătut asupra Tunisiei, unde marţi au fost înregistrate recorduri de temperatură de către Institutul Naţional de Meteorologie, în special în nordul şi centrul ţării, informează Agerpres, citând AFP. În capitala Tunis, mercurul din termometre a ajuns la 48 de grade Celsius marţi la prânz, cea mai ridicată temperatură înregistrată de la recordul de 46,8 de grade Celsius din 1982.
Temperaturile au urcat cu 9-15 grade Celsius peste normele sezoniere, în special în nord şi centru-est, potrivit Institutului menţionat, care prognozează o "scădere treptată" a temperaturilor începând de joi. Recorduri de temperatură au fost înregistrate duminică şi în sudul ţării, unde temperaturile au ajuns la 48,5 grade Celsius, potrivit aceleiaşi surse.
Pe pagina sa oficială de Facebook, Ministerul Sănătăţii a sfătuit cetăţenii să nu iasă afară la cele mai călduroase ore şi să se hidrateze constant.
La rândul său, Ministerul Agriculturii a încurajat crescătorii de animale şi fermierii să ia măsuri de precauţie pentru a limita impactul valului de căldură, în special asupra păsărilor şi a culturilor. În Algeria vecină, canicula a alimentat circa 50 de incendii de luni seară, care au făcut cel puţin şapte victime.
Un avion de tip Pezetel se afla într-o operaţiune de stingere a unui mic focar izbucnit în această insulă din Marea Ionică, la vest de Grecia continentală, când s-a prăbuşit dintr-o cauză care nu a fost încă stabilită.
La fel ca în alte ţări mediteraneene, condiţiile meteorologice sunt extreme în această vară în Grecia, un val de căldură fără precedent în peste trei decenii a declanşat incendii simultane în toată ţara, potrivit Reuters.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a deplâns sâmbătă o "vară de coşmar" şi a promis că guvernul său va rămâne în prima linie pentru a apăra vieţile oamenilor.
Grecia şi-a mobilizat armata în sprijinul pompierilor şi mai multe ţări au oferit asistenţă, între care Franţa, Egipt, Elveţia, România şi Spania.
Situaţia este deosebit de gravă în insula greacă Evia, devastată de incendii. Mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăseacă locuinţele, lăsându-şi agoniseala de o viaţă pradă focului, în timp ce flăcările s-au răspândit în mai multe direcţii pentru a şasea zi consecutiv, scrie Agerpres.
Peste 100 de pompieri români au fost trimiși de urgență în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor care fac ravagii în această țară. Colonelul Florin Pop, comandantul salvatorilor care se luptă în aceste momente cu incendiile devastatoare, a vorbit duminică, la Realitatea Plus, despre situația complicată de acolo.
”În această dimineață am început activitatea în Evia. Situația este deosebită, sunt mai multe focare. Acționăm cu 6 austospeciale, 2 cisterne și o dronă. Instrucțiunile se bazează pe securitatea persoanelor de intervenție, colaborăm foarte bine cu colegii din Grecia”, a spus pompierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News