În ultimele trei zile România a fost zguduită de patru cutremure, dar de mică intensitate, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
În ziua de 19 Octombrie 2022 la ora 04:39:51 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 115km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brasov, 91km S de Bacau, 105km NE de Ploiesti, 107km V de Galati, 111km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 177km NE de Pitesti, 201km E de Sibiu, 214km SV de Chisinau.
Acest seism vine în urma a altor trei cutremure care au avut loc luni și marți, cu o magnitudine cuprinse între 2,6 și 2,8 ml.
În cadrul emisiunii Nod în Papură, profesorul și sociologul Alfred Bulai a amintit de perioada de acum câțiva ani când pe la diferite televiziuni era indusă panica cu privire la un potențial viitor mare cutremur care ar urma să se producă în România.
În baza anumitor calcule, era prezentat și un orizont de timp.
Totuși, Alfred Bulai subliniază că zona seismică în care se află poziționată România e una intensă și, potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.
„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter. E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc. Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a precizat Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News