Fondul Monetar Internațional va acorda Belarusului un miliard de dolari.
Belarus va primi un miliard de dolari de la Fondul Monetar Internațional, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Decizia a provocat un val de furie, deoarece opoziția din această țară consideră că regimul Lukașenko va folosi banii pentru represiuni.
Fondul Monetar Internațional a comunicat că va distribui 650 de miliarde de dolari către statele membre, ca parte a așa-numitelor drepturi speciale DST.
”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarus va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a transmis un purtător de cuvânt al FMI, care a adăugat că, având în vedere evenimentele din această țară, va monitoriza situația îndeaproape.
Fondul a comunicat, luni, că va acorda plăți DST în valoare de aproximativ 650 miliarde dolari. Dacă banii sunt folosiți cu înțelepciune, vor fi o ocazie unică pentru a combate această criză fără precedent, a declarat șefa FMI Kristalina Georgieva, citată de Politico.
Anunțul a dus la furie în rândul opoziției din Belarus, deoarece vine într-un moment în care conflictul cu Europa din cauza încălcării drepturilor omului este în creștere. Belarus este acuzat că a trimis imigranți la frontierele UE ca răzbunare împotriva blocului comunitar, după ce regimul lui Alexander Lukașenko a fost recent supus unor sancțiuni suplimentare de către UE, SUA și Marea Britanie pentru diverse abuzuri în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a scris un mesaj pe Twitter în care acuză că ”regimul din Belarus va folosi miliardul de dolari de la FMI pentru represiuni, nu pentru susținerea poporului”, potrivit Publika.
Oficialii polonezi au declarat că țara va construi un gard la granița sa cu Belarus pentru a reduce afluxul de migranți. Varșovia a acuzat guvernul din Belarus că trimite migranți către Polonia, scrie BBC.
Polonia și statele membre ale UE, Lituania și Letonia, au înregistrat o creștere accentuată a migranților din Orientul Mijlociu și Asia. Țările spun că mulți dintre migranți sunt transportați în Belarus și direcționați peste graniță de către Belarus. UE a acuzat Belarusul că folosește migranții ca armă ca răspuns la sancțiunile pe care le neagă.
Sancțiunile au fost impuse în iunie pentru represiunea președintelui bielorus, Alexander Lukashenko, împotriva protestatarilor și arestarea unui jurnalist disident la bordul unui zbor Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci