În ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont a înregistrat un număr record de 34 de apeluri de urgență, solicitând intervenția rapidă a salvamontiștilor din întreaga țară. Cele mai multe solicitări au venit din județele Prahova și Hunedoara, fiecare cu câte 6 apeluri, urmate de Neamț cu 5 apeluri.
Salvamontiștii au fost mobilizați în diverse locații montane, inclusiv în Gorj (3 apeluri), Bihor (3 apeluri), și Brașov (2 apeluri). Alte intervenții au fost necesare în județele Dâmbovița, Argeș, Bacău, Sibiu, Alba și Vâlcea, fiecare cu câte un apel de urgență.
Din cele 34 de intervenții, salvamontiștii au reușit să salveze 31 de persoane aflate în dificultate pe traseele montane. Dintre acestea, 7 persoane au necesitat transportul de urgență la spital, fiind predate echipajelor Serviciului de Ambulanță sau SMURD. Două dintre cazuri au fost atât de grave încât au necesitat intervenția unui elicopter SMURD pentru a asigura transportul rapid al pacienților la unitățile medicale.
Pe lângă aceste intervenții, salvamontiștii au mai primit 42 de apeluri prin care li se solicitau informații și sfaturi privind diverse trasee turistice din zonele montane. Acest lucru subliniază importanța unei bune pregătiri înainte de a porni pe munte și necesitatea de a fi mereu bine informat despre condițiile de pe trasee.
"În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 34 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
În cazul acestor intervenții au fost salvate 31 persoane, 7 dintre acestea au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital si 2 au fost predate elicopterului SMURD pentru transport la spital.
S-au mai primit 42 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană. Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte!" se arată pe pagina de Facebook a Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont.
”De la începutul anului 2024 și până în prezent, echipele Salvamont au intervenit în peste 4.000 de operațiuni de salvare, principala cauză fiind supraevaluarea forțelor proprii și a cunoștințelor specifice sau alegerea eronată a traseului pe care turiștii și l-au propus”, a declarat zilele trecute Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci