Un val de notificări de la Fisc pentru reînregistrarea în scopuri de TVA a invadat mediul de business, în ultimele săptămâni.
Unele companii care au primit codul de plătitor s-au trezit cu el anulat, imediat după aprobare. În ambele situații, trebuie depuse, într-un termen foarte scurt, o mulțime de documente. În caz contrar, cheltuielile cresc cu 20%, informează Profit.ro.
Nemulțumirea mediului de afaceri față de procedurile birocratice greoaie și restrictive pentru obținerea codului de TVA datează de aproape un an, dar a atins apogeul în această lună, după ce Fiscul a emis notificări celor care și-au schimbat sediul, asociații sau administratorii. Prin urmare, sunt vizate societăți cu vechime în piață.
Situația a dus la un schimb de replici, prin intermediul unor comunicate, între reprezentanții organizațiilor patronale și șeful Fiscului.
Potrivit legislației, orice mențiune la Registrul Comerțului este urmată de o solicitare a autorităților fiscale pentru reînregistrarea în scopuri de TVA.
Însă termenul foarte strâns, de numai 15 zile, pune, de multe ori, companiile în imposibilitatea de a furniza toate informațiile și documentele cerute. Mai mult, nu doar cantitatea de informație este o problemă.
Mediul de business consideră că multe date sunt fie irelevante, fie imposibil de obținut, fie se află deja în posesia Fiscului, iar lipsa oricăreia dintre ele le poate priva de dreptul de deducere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News