Prorectorul Ovidiu Panaite, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit la conferința de presă moderată de Val Vâlcu despre studenții străini de la Teologie.
Cu ocazia împlinirii a trei decenii de la înființarea Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul unei conferințe de presă moderată de jurnalistul Val Vâlcu, prorectorul Ovidiu Panaite a oferit câteva informații din 'culisele' Facultății de Teologie.
Întrebat dacă Teologia reușește să atragă cetățeni străini, Ovidiu Panaite a răspuns afirmativ și a explicat că 'acum câțiva ani, am demarat un program prin care am inventariat tot ceea ce înseamnă populație de studenți, respectiv la cele trei cicluri de studii: licență, master și doctorat. La Teologie aveam în jur de 40 de astfel de studenți, care erau din străinătate.'
Ulterior, Panaite a adăugat că 'studenții noștri vin Germania, Italia, Spania, Anglia. Chiar avem, acum, studenți din zona Canadei. Surpriza era când trebuia să programăm examenele online pentru că fusul nostru orar nu coincide. Mare parte din studenți vin din Germania. Ne bucurăm că vin cu o expertiză mai largă - vin studenți care deja au absolvit anumite facultăți, vin cu experiență, cu un bagaj de cunoștințe, cu un mod de a fi. Construim mereu dezbateri și îi includem pe studenții români.'
'De ce Teologia și ce are ea specific, în cadrul acestei universități?! Ei bine, am început inițial cu un program de Teologie - Asistență socială în 1991, care a fost dublat imediat de un program de Teologie pastorală. Ulterior, a fost înființat și un program de muzică religioasă.', a mai spus prorectorul Panaite.
Facultatea de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are și un program nou de licență: Arta sacră, nișată pe Arta mozaicului.
'Ce este ca noutate acum și dorim să devină un brand profesional, academic, în România, este programul de studii de licență Artă sacră, nișată așa pe Arta mozaicului. Acolo întâlnești într-adevăr oameni cu vocație, în sensul în care nu poți să faci, să construiești mozaic, dacă nu ai vocație pentru lucrul respectiv. Este o artă vizuală, o provocare și singura specializare din țară pe nivel de licență în acest domeniu.', a mai spus Ovidiu Panaite.
'Pe mai departe, avem două programe de master: Mediere interculturală și interreligioasă și Teologie comparată, la care avem profesori din străinătate. Au predat profesori din Bulgaria, Cehia, Austria, profesori invitați din SUA sau din Anglia, încercând să rămânem un tip de facultate *open*', a subliniat prorectorul la DCNewsTV.
Facultatea de Teologie de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia nu dorește să se îndrepte 'către forme de standardizare intelectuală sau forme bigote de a promova înțelegerea teologiei și a vieții, în general', ci 'să fim articulați în ceea ce înseamnă real și realitate.'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News