Val de viroze în România. Dr. Gindrovel Dumitra: Românii să nu îşi facă stocuri, pastilele se iau doar dacă avem nevoie de ele/ Ce simptome sunt, cine sunt cei aflaţi la risc

Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, avertizează românii să nu ia pastile fără recomandare medicală, în contextul valului de viroze care a lovit ţara. 

Alegeri prezidentiale 2024

"În primul rând, românii nu trebuie să îşi facă stocuri de medicamente, pentru că nu se ştie dacă vor avea nevoie de ele. Totuşi, nu toată lumea se va îmbolnăvi în viitorul apropiat. Deşi nu se găsesc, într-adevăr, anumite medicamente în farmacii, există altele care le pot înlocui. 

(...) Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să facem în acest moment educaţie, anume o prezentare a listei medicamentelor alternative, câtă vreme nu este nevoie de aceste medicamente. Repet, ele se administrează exclusiv în situaţia în care avem nevoie de ele, nu se administrează simptomaticele în mod preventiv, pentru că nu au niciun efect. Singura situaţie în care putem administra anumite antivirale este la indicaţia medicului, nu ca automedicaţie. Tratamentul se ia ca urmare a unei recomandări medicale, e foarte important de ştiut. Ok, în cazul în care un copil face febră, nu poate fi lăsat cu febră, atunci trebuie aplicate măsuri care să ducă la scăderea temperaturii. Şi nu e vorba doar de tratamentul medicamentos, ci şi la împachetări, eventual măsuri de hidratare, cu ceaiuri, etc", a precizat dr. Gindrovel Dumitra la Digi 24. 

Cătălin Apostolescu, managerul de la Matei Balş, despre valul de viroze. Ce simptome sunt, cine este în categoriile de risc

"În momentul de faţă, într-adevăr, spitalul este luat cu asalt de pacienţi cu tot soiul de infecţii respiratorii superioare. Atât COVID, cât şi grifă, cât şi toate celelalte virusuri de sezon. Toate bolile produse de virusuri se numesc viroze. Din aceste viroze se diferenţiază câteva care au nişte particularităţi. Vorbim de infecţia SARS-CoV, pe care o ştim deja de doi ani de zile. Vorbim de gripă, care este renumită că poate să evolueze către forme severe şi poate să ducă chiar la deces. Şi mai vorbim de infecţia cu virusul sinciţial respirator, care dă la copii în special forme severe de boală. Şi toate celelalte virusuri ale guturaiului, cum ar fi rinovirusurile sau coronavirusurile indigiene, ca să le spun aşa", a declarat acesta, citat de Rador.

Iată cum se manifestă aceste viroze: 

"În primul rând este vorba de febră. Febră, durere de cap, dureri de muşchi şi simptome respiratorii, cum ar fi tuse cu expectoraţie, mucoasă sau mucopurulentă, şi în formele severe se poate ajunge la insuficientă respiratorie.

Sunt aceleaşi grupe, categorii de pacienţi vulnerabili, pe care îi cunoaştem, mă refer la vârstele extreme, copiii mici şi persoanele cu vârste foarte înaintate sau pacienţii care au diverse alte boli cronice, care pot să împieteze evoluţia unei astfel de viroze. Mă refer la cei cu boli cardiace, cu boli respiratorii, cu diabet zaharat sau pacienţi care au boli care duc la imunosupresie.  Cu astfel de pacienţi trebuie să avem o grijă deosebită. Şi vă dau un singur exemplu, în momentul de faţă suntem copleşiţi de numărul copiilor cu vârste foarte mici, o lună, două luni, trei luni, care vin cu gripă sau cu infecţie cu SARS-CoV-2. Este clar că aceşti copii nu se duc singuri la mall. Şi este o lipsă de responsabilitate din partea părinţilor care îi expun la astfel de situaţii", a mai precizat dr. Apostolescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel